In de ban van corona: 4 bijzondere maatregelen die in België genomen worden

dinsdag 3 maart 2020 - 07:27
Ons land is duidelijk in de ban van het coronavirus. Op verschillende plaatsen worden voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te houden. De ene maatregel al wat verder gezocht dan de andere.

In de winkel

Supermarktketens Colruyt en Delhaize stoppen de proevertjes in hun winkel, uit voorzorg. "Het gaat om dingen die samen in een schaaltje liggen en waar verschillende mensen van nemen. Proevertjes met koffie en wijn blijven wel."

Bij Delhaize merken ze dan weer op dat mensen momenteel gewoon minder willen proeven "gezien de omstandigheden".  

In de kerk

De Belgische bisschoppen raden dan weer aan om bij het binnen- en buitengaan van de kerk geen wijwater te gebruiken. Hosties worden best in de hand aangenomen in plaats van op de tong en als vredeswens wordt aangeraden om eens te knikken of te glimlachen in plaats van een hand te geven of te kussen.

Glazen enkel van buiten

Het schoonmaakbedrijf Cleaning Services uit Malle heeft dan weer besloten om enkel de buitenramen te poetsen van klanten die mogelijk in een risicovol gebied zijn geweest.
“Maar we gaan absoluut geen heksenjacht houden”, verzekert de zaakvoerder. 

In woonzorgcentra

Ouderen behoren tot één van de risicogroepen en dus worden in woonzorgcentra in heel Vlaanderen extra maatregelen genomen. Een goede handhygiëne staat bovenaan de lijst. Na elk contact met een bewoner, voor en na het wassen en na contact met vocht of bloed.

Mocht een bewoner symptomen vertonen, dan kan die worden geïsoleerd, in de zin van: in de kamer blijven en met zo weinig mogelijk andere bewoners in contact komen. Een maatregel die trouwens ook wordt toegepast voor andere infectieziekten. 

Aan familieleden en vrienden die op bezoek willen komen wordt gevraagd om thuis te blijven indien ze zich ziek voelen of onlangs op reis zijn geweest. Het is best om de incubatieperiode van 14 dagen na te leven. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!