Ish Ait Hamou: "Vader én auteur zijn tijdens de lockdown is pittig"

maandag 25 mei 2020 - 14:27
Ish Ait Hamou schrijft het liefst op café, tussen het volk. “Mensen voorbij zien lopen, toevallige ontmoetingen, ik heb die energie nodig om te schrijven”, legt hij uit aan Christel Van Dyck.

Maar de cafés zijn dicht en Ish zit thuis, samen met zijn vrouw en zijn twee kleine kinderen. “Vader én auteur zijn tijdens de lockdown, dat is een hele uitdaging,” vertelt hij. “Veel van mijn inspiratie heeft te maken met hoe ik me voel, hoe ik achter de computer ga zitten. Zeker in het begin van de lockdown waren er vooral veel vragen. Bij iedereen, ook bij mij. Het uitwerken van de ideeën is erg moeilijk, vind ik. Zeker met die kinderen in huis, is het moeilijk om de focus te houden,” geeft hij toe.

De auteur heeft wat tijd nodig om in de juiste flow te komen. “Het eerste half uur dat ik achter mijn computer zit, komt er weinig zinnigs uit. Na drie kwartier begint dat te gaan, en pas na een uur ben ik echt vertrokken. Maar ja, dan is mijn zoontje al minstens één keer iets komen vragen of wil dat je mee buiten gaat spelen,”  lacht hij.

"Soms word je overvallen door een soort schuldgevoel"

De coronaperiode doet Ish ook nadenken over het ouderschap. “Soms word je overvallen door een soort schuldgevoel. Ons zoontje ging heel graag naar school, speelde heel graag met andere kinderen en plots zit hij thuis vast. Hij snapt dat niet goed. Je probeert dat wel uit te leggen, en hij weet dat er ‘coronabeestjes’ zijn. Maar hij verveelt zich en dan stel je jezelf als ouder in vraag: ben ik wel genoeg met mijn kind bezig? Confronterend!”
 
Toch is er ook nog goed nieuws te melden: zijn laatste boek ‘Het moois dat we delen’ verkoopt prima. 50.000 exemplaren zijn intussen de deur uit, en dat aantal groeit alsmaar. “Ik heb nu extra veel tijd om die cijfers op te volgen,” lacht Ish. “Fijn om te zien dat mensen nu veel lezen!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!