Marc Van Ranst: "De stijging van afgelopen week is niet klein, maar we hoeven ook niet het ergste te vrezen"

maandag 29 juni 2020 - 17:03
Afgelopen week was er weer een stijging te merken in het aantal besmettingen. Komt dit door de versoepelingen? Viroloog Marc Van Ranst licht toe.

Opnieuw lichte stijging van aantal besmettingen

De afgelopen weken merken we opnieuw een lichte stijging op van het aantal besmettingen. Deze stijging valt moeilijk te interpreteren. "Het zou kunnen zijn dat jonge mensen zich hebben laten testen voor ze op reis gaan naar bepaalde landen waar ze een test voor nodig hebben.  Zo komen er misschien wat meer positieven uit. Een andere mogelijkheid is dat we het effect beginnen te zien van de versoepelingen, de party’s en feestjes die er nu meer zijn. Misschien bereiken we een soort van plateau, ofwel gaat het volgende week weer naar beneden, en dat is wat ik hoop", vertelt Van Ranst

"Dit is geen kleine stijging op de curve"

De stijging betekent alvast niet dat we het ergste moeten vrezen, al is het ook geen kleine stijging. "Het is de eerste keer dat het aantal naar omhoog gaat wanneer we op zeven dagen tellen. We spreken dus niet van een kleine stijging. Het ergste vrezen hoeft natuurlijk ook niet maar we moeten het wel in het oog houden."

Terugkerende vakantiegangers

Nu de grenzen weer open zijn komen er opnieuw toeristen ons land binnen. Ook Belgen die op vakantie gaan steken de grenzen over. Mogelijk komen ze dus van besmette gebieden. De overheid zou dit moeten monitoren. "“Dat wordt nu op Europees niveau bekeken. Binnen Europa zijn de grenzen open en gaat men vrij verkeer hebben. Ze zijn nu ook aan het kijken wat men gaat doen met de landen buiten Europa. Een aantal landen, zoals Brazilië en misschien ook de VSA gaan niet op die veilige lijst staan."

"Het probleem gaat beginnen wanneer er een outbreak is in een bepaalde streek van een land dat anders wel een veilig land was. Wanneer je de grenzen opent, verhoog je het risico van het mengen van verschillende viruspopulaties."

Veilig in het buitenland

Veel mensen steken dus de grens over, maar weten niet steeds in welke landen het echt veilig is. Er zijn een aantal handige websites. "Er is onder andere de officiële site van buitenlandse zaken, daar kan je land per land de situatie zien. Ook de VRT heeft hele goeie opsomming van landen gemaakt en ik hoop dat die up-to-date gehouden wordt. Ook op Worldometer kun je elke dag zien hoeveel nieuwe gevallen er gerapporteerd zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!