Mooi weer op komst: wat met zwemmen, terrasjes en picknicken in het park?

dinsdag 23 juni 2020 - 07:44
De komende dagen stijgt het kwik in ons land tot 30 graden en zou het wel eens de eerste hittegolf van het jaar kunnen worden. Hét moment dus om even verkoeling te zoeken of te genieten van een dagje of avond in de buitenlucht. Hoewel het leven opnieuw meer en meer in zijn plooi valt, is door de coronacrisis nog niet alles mogelijk. Wat mag en kan, we zetten het op een rij.

Een ijsje in het park? 

Ja, dat kan. Ijsjes afhalen is altijd mogelijk gebleven tijdens de lockdown, omdat horecazaken meeneemgerechten mochten verkopen. Sinds de opening van de horeca op 8 juni kan je je ijsje ook weer ter plaatse opeten, maar je mag het ondertussen ook meenemen naar een bankje in de buurt of naar het park. Uiteraard moeten de afstandsregels gerespecteerd worden bij het aanschuiven en op het terras of in het park.

Ook picknicken in het park kan. Dat mag met een groep van maximaal 10 personen en met voldoende afstand tegenover andere groepen.

Je kan ook iets gaan drinken op café. Ook daar mag je maximaal met 10 mensen samen aan tafel zitten. Je zal niet aan de toog kunnen bestellen want er is enkel bediening aan tafel. Tussen de verschillende tafels is er bovendien een afstand van 1,5 meter, obers moeten een mondmasker dragen, en alle cafés en restaurants moeten om 1 uur ’s nachts de deuren sluiten. 

Waar mag ik gaan zwemmen?

Zwemmen is nog niet overal toegelaten. De publiek toegankelijke binnen- en buitenzwembaden in ons land blijven gesloten tot 30 juni. Dat heeft niets te maken met het water op zich want het coronavirus kan nauwelijks overleven in water en zeker niet in zwembadwater. Het heeft wel te maken met de douches en kleedkamers die nog niet gebruikt mogen worden, dat is trouwens in alle sportclubs nog verboden.

Als er redders aanwezig zijn, kan je wel verkoeling zoeken of pootjebaden in de vijvers en meren van recreatiedomeinen. De kleedhokjes en douches moeten ook daar wel gesloten blijven.

Ook in de zee mag er enkel gezwommen worden als redders er toezicht houden. Het kan voorlopig nog niet want de kustredders zullen pas op 27 juni op post staan. Tot dan riskeer je een GAS-boete van maximaal 250 euro. 

Kan ik met mijn kinderen naar een speeltuin?

Sinds woensdag 27 mei kunnen kinderen tot en met 12 jaar opnieuw gaan spelen in een buitenspeeltuin. Ook hier gelden wel een aantal regels. Zo moeten de volwassenen die de kinderen begeleiden 1,5 meter afstand houden van elkaar en mogen in grote speeltuinen in parken maximaal 20 kinderen tegelijk spelen.

Naar een binnenspeeltuin kan je pas ten vroegste vanaf 1 juli. 

Mag ik de airco opzetten of kan het virus zich dan makkelijker verspreiden?

Volgens viroloog Steven Van Gucht vormt airco wellicht geen probleem. "De verspreiding gebeurt vooral via grote druppels die over een korte afstand uitgestoten kunnen worden. De overdracht van het virus via de lucht over langere afstand en door circulatie via airconditioningssystemen is onwaarschijnlijk. We gaan ervan uit dat dat geen belangrijke manier van overdracht van het virus is." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!