Warme dagen in coronatijden: wat met ijsjes, pootjebaden en uitstapjes?

woensdag 20 mei 2020 - 08:05
Een lang weekend voor de deur én temperaturen die de komende dagen vlot 25 graden of meer halen: het ideale moment om even ongegeneerd te genieten van het leven. Al blijft het coronavirus dat leven wel in grote mate bepalen. Wat mag en wat mag niet deze warme dagen? Een kleine survivalgids.

Mag ik een ijsje afhalen? En er dan mee in het park gaan zitten?

Ja, een ijsje afhalen mag! Dat is altijd mogelijk gebleven tijdens de lockdown, omdat horecazaken meeneemgerechten mogen verkopen, en ijsjes vallen daar onder. Uiteraard moeten de afstandsregels gerespecteerd worden als klanten aanschuiven voor een ijsje. En ijsbars of –kraampjes mogen géén terras plaatsen waar je kan gaan zitten om dat ijsje op te eten.

In het park gaan zitten, op het gras of op een bank, om je ijsje op te eten is in principe nog niet toegelaten. Alleen zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap mogen op bankjes gaan zitten om even uit te rusten. De enige “legale” mogelijkheid is dus om je ijsje al wandelend op te eten, best lastig nu veel schepijs alleen maar in potjes en niet meer in hoorntjes wordt verkocht. 

Is het slim om airco te gebruiken in coronatijden? Of verspreidt die net het virus?

Airco vormt wellicht geen probleem. “Er zijn verschillende systemen van airconditioning,” zegt Bert Blocke, die aan de universiteit van Eindhoven het gedrag van waterdruppeltjes in luchtstromen bestudeert. “Sommige systemen nemen de lucht uit de ruimte, koelen die en blazen die dan opnieuw de ruimte in. Maar de meeste systemen pompen verse lucht naar binnen. En daar zie ik geen probleem omdat de lucht vaak genoeg ververst wordt.” Er kan eventueel wél een probleem ontstaan in ruimtes waar alleen een ventilator staat en geen ramen open kunnen.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het niet waarschijnlijk dat het coronavirus zich verspreidt via de airconditioning. "De verspreiding gebeurt vooral via grote druppels die over een korte afstand uitgestoten kunnen worden. De overdracht van het virus via de lucht over langere afstand en door circulatie via airconditioningssystemen is onwaarschijnlijk. We gaan ervan uit dat dat geen belangrijke manier van overdracht van het virus is." 

Lees verder onder de foto

Kan ik gaan zwemmen bij dit warme weer?

Voorlopig kan je niet naar een zwembad. Dat heeft niets te maken met het water op zich, want een coronavirus kan nauwelijks overleven in water en zeker niet in zwembadwater. Het heeft te maken met de douches of kleedkamers die nog niet mogen gebruikt worden, dat is trouwens in alle sportclubs nog verboden.

Kan ik dan mijn voeten afkoelen in een beekje of vijver? Dat is in principe toegelaten zo lang je in beweging blijft en geen samenscholing veroorzaakt. 

Kan ik een uitstap maken tijdens het lang weekend?

Ja. Intussen zijn verschillende maatregelen rond het coronavirus versoepeld en is het weer mogelijk om bepaalde uitstappen te organiseren – zij het wel onder strikte voorwaarden. Dierentuinen en –parken, maar ook openluchtmusea zoals Bokrijk, zijn open. Je moet op voorhand een ticket reserveren omdat er maar een bepaald aantal bezoekers wordt toegelaten. 

In deze parken en domeinen mag je trouwens wél op de bankjes zitten, als je genoeg afstand houdt. Eten en drinken mag er alleen verkocht worden om mee te nemen.

Je kan ook de koelte opzoeken in een museum of historisch gebouw, want die zijn opnieuw open. Ook daar moet je reserveren, zelfs als je recht hebt op een korting of als je gratis het museum binnen mag, bijvoorbeeld met een museumpas. Het is wel niet de bedoeling dat je van je museumbezoek een daguitstap maakt. Dat is nog altijd verboden

Let er ook op dat je zo’n uitstap alleen kan maken met de mensen waarmee je onder hetzelfde dak leeft of in je eentje. Het is niet de bedoeling om met de 4 mensen die je nu ook thuis mag uitnodigen (de "regel van vier"), naar het openluchtmuseum of de dierentuin te gaan. En nee, een dagje naar zee kan nog niet als je daar niet in de buurt woont. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!