De laureaten van de Eregalerij 2014

vrijdag 7 februari 2014 - 08:47
Twee zangers en vier liedjes zijn dit jaar in de bloemetjes gezet.

Salvatore Adamo

De jury van de Eregalerij van de Vlaamse klassiekers stond al een poos te trappelen om de best-verkopende Belgische artiest ooit de award voor een Leven Vol Muziek te geven. Maar nog steeds drukbezet en globetrottend was het geen sinecure deze Belgische zanger van Siciliaanse afkomst te strikken.

Hij is een performer, een auteur, componist, en bovenal een echte wereldster. Hij vertolkte zijn chansons niet alleen in het Frans, maar ook in het Italiaans, Nederlands, Spaans, Duits en Engels en zelfs in het Japans en Turks.

Het had anders kunnen lopen, want zijn eerste singles waren geen groot succes. Maar de jonge Adamo was een doorzetter. Gelukkig maar voor de muziekwereld! 50 jaar na het internationale succes van 'Vous permettez, monsieur’, krijgt Adamo terecht een plaats in de Eregalerij.

Jimmy Frey

De kleine Ivan Moerman had 2 grote hobby’s: voetballen en zingen. Een alerte muziekleraar en menig zangwedstrijden leidden uiteindelijk tot de geboorte van de artiest Jimmy Frey, die na een korte omzwerving in Frankrijk de Vlaamse hitlijsten en harten veroverde.

Niet alleen met zijn muziek, ook met zijn extravagante looks. De dandy van de Vlaamse hitparade, dat was Jimmy Frey.

Met ‘Zo mooi, zo blond’ veroverde hij Vlaanderen. Het waren de ‘Rozen voor Sandra’ die zijn internationale doorbraak betekende. De single ging wereldwijd meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. En Jimmy is niet meer van het podium geweest.

Enkel gezondheidsproblemen hebben hem een tijdje van het podium gekregen. Maar verder staat hij sinds de jaren 60 al meer dan 50 jaar onafgebroken op het podium. En nog altijd gebeurt ‘het’ met het publiek, als Jimmy Frey de micro ter hand neemt.

The Machines – (I see) the lies in your eyes (1982)

Tekst/muziek: Paul Despiegelaere, Sean Byrne

In de zomer van 1982 scoorden the Machines een hit in Vlaanderen met (I See) the Lies in Your Eyes. Eén van de vele nummers die ze in minder dan tien minuten geschreven hebben.

Zanger-componist Paul Despiegelaere had de titelzin al een hele tijd in zijn hoofd, maar kreeg zijn gedachten niet in het Engels verwoord. Producer Sylvain Vanholme bracht hem in contact met de Londense tekstschrijver Sean Byrne die Paul’s ideeën feilloos op papier zette.

Naar het voorbeeld van ‘Yesterday’ van the Beatles verzon Sylvain er een klassiek arrangement bij, vertolkt door een heus strijkkwartet. Het nummer werd opgenomen in de befaamde Abbey Road Studio’s in Londen.


Urbanus – Bakske vol met stro (1979)

Tekst/muziek: Urbain Servranckx

Bakske vol met stro is een nummer dat, als parodie op de geboorte van Jezus Christus, voor anarchie zorgde in de Vlaamse comedy én zeker ook voor de nodige ophef bij de katholieke Kerk. Maar het grote publiek kon de plaat best waarderen: zo'n 150.000 exemplaren werden ervan verkocht.

Urbanus heeft veel nummers die de tand des tijds doorstaan hebben, maar het Bakske is zijn enige nummer 1-hit tot nu toe. Hij hield het 9 weken op vol die eerste plaats in de Top 30.

Urbanus zou dit nummer op een kwartier geschreven hebben. Hij zegt zelf dat hij het als kind al vreemd vond dat de Drie Koningen “zulke nutteloze geschenken kwamen brengen aan Jezus: goud, wierook en mirre.” Als kind associeerde hij wierook met de stinkende damp uit de kerk, goud kende hij enkel van broches en ringen die zijn grootmoeder en tantes droegen en mirre was in zijn tijd een wasproduct. Om die reden schenken de Drie Koningen in zijn lied totaal andere cadeaus aan Jezus.


Clouseau – Daar gaat ze (1990)

Tekst/muziek: Jan Savenbergh

Eén van de vele grote hits van Clouseau, maar uniek door het specifieke stemtimbre van Koen toen. De ‘grain’ in zijn stem was het effect van het liederlijke leven: drie nachten uitgaan, daarna de studio binnenwippen, een aantal songs uitproberen, maar alles was te hoog voor zijn hese stem die dag. Uiteindelijk was “Daar gaat ze” het enige wat hij nog – min of meer – gezongen kreeg. Een geluk bij een ongeluk, want het is precies die heesheid die het ‘m doet in dit lied.

‘Daar gaat ze’ was ook de eerste echte grote hit in Nederland, maar géén nummer 1. De song heeft exact 13 weken op nummer 2 gestaan in de hitparade in Nederland.

Het was Sinead O’Connor met Nothing Compares To You die de Clouseaukes al die tijd van de eerste plaats gehouden heeft.


Will Tura – Ik mis je zo (1984)

Tekst/muziek: Jean Kluger, Nelly Byl

Het was niet gemakkelijk voor Will Tura om in 1984 een opvolger te vinden voor de hitkraker Vergeet Barbara. Omdat Jean Kluger vond dat Will een uptempo single altijd moest afwisselen met een ballad, besloten ze na het succes van Vergeet Barbara op de markt te komen met het nummer Ik mis je zo.

Nelly Byl had de titel al bedacht, Jean Kluger speelde de melodie op piano en Will Tura was meteen verkocht. Zeker omdat de keizer van het Vlaamse lied net een periode achter de rug had waarin hij privé een aantal gevoelige momenten had meegemaakt, onder meer het overlijden van zijn vader.

Ook toen Koning Boudewijn in de zomer van 1993 overleed, zorgde Ik mis je zo voor een onvergetelijk moment. Het nummer won in 2007 ook de wedstrijd ‘Zo is er maar één’ op Eén in de versie van Udo.

Will Tura heeft vele hits gehad in de jaren tachtig, maar volgens kenners en volgens de jury van de Eregalerij blijft Ik mis je zo één van zijn mooiste nummers uit die periode.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!