Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute in de Eregalerij

donderdag 15 december 2016 - 07:10
Jean Blaute, Jan De Smet en Urbanus worden opgenomen in De Eregalerij van Radio 2 voor een Leven Vol Muziek.
Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute op in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Nicole & Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme.
De Eregalerij van Radio 2 en Sabam for Culture bekroont deze artiesten omdat ze zoveel betekenen voor de Belgische muziekwereld.
De prijsuitreiking volgt op donderdag 16 maart 2017 tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende met optredens van:
 • Brigitte Kaandorp
 • Bent Van Looy
 • Raf Walschaerts
 • Ruben Block
 • Guy Swinnen
 • Paul Michiels
 • Isabelle A
 • André Brasseur
 • 2 Fabiola
 • Jelle Cleymans
 • Lady Lynn
Wil je de show meemaken? Dat kan!

Om het met de woorden van Bart Peeters te zeggen: “Overal waar er iets belangrijk gebeurde was die Jean Blaute toch wel en meer bepaald altijd in een bepalende rol. Speciaal.“
Jean Blaute groeit op in de muziekwinkel van zijn ouders in Zottegem en dat is voor hem zijn speeltuin en leerschool. Hij maakt er kennis met veel verschillende soorten muziek, gaande van klassieke muziek over Les Paul, Chuck Berry en uiteraard The Beatles.
Op zijn dertiende speelt hij al orgel in zijn eerste groep: Marino Falco (Marijn De Valck) & The Eagles en op zijn zeventiende leert hij Roland Van Campenhout kennen. Ze worden vrienden voor het leven en Roland is erg onder de indruk van de muzikale talenten van Jean.
Jean Blaute krijgt meer naambekendheid als hij gaat samenwerken met Johan Verminnen en hij schrijft onder andere de bekende intro van het liedje “Brussel”.
Jean gaat voor het eerst aan de slag als producer voor Zjef Van Uytsel en daarna volgen Wim De Craene en Raymond van het Groenewoud. Bij die laatste speelt Jean Blaute ook in de begeleidingsband “De Centimeters” en samen touren ze jarenlang door Vlaanderen en Nederland.
Jean Blaute werkt voor TV samen met Urbanus, die dit jaar ook opgenomen wordt in de Eregalerij van Radio 2. Jean wordt ook vaste producer van de platen van Urbanus.
Blaute maakt zelf 2 soloplaten en scoort een hitje met de cover van Drs P.: Bananen. Maar vooral als producer blijft hij invloedrijk met samenwerkingen met Clouseau, De Kreuners, De Nieuwe Snaar (dus ook een link met Jan De Smet, die we dit jaar eren in de Eregalerij) en K’s Choice.
Blaute blijft ook een veel gevraagd muzikant onder andere bij The Radio’s en Hugo Matthyssen en hij schrijft muziek voor de TV-reeks ‘Dag Sinterklaas’ en ‘Kulderzipken’.
Jean Blaute is een multitalent en hij past daarom ook perfect in de Eregalerij van Radio 2.

Duizendpoot Jan De Smet omschrijven is moeilijk. Hij is zanger, instrumentalist, muziekliefhebber, auteur, componist en daar kan je nog wel een aantal dingen aan toevoegen.
In 1964 krijgt hij van zijn vader een ukelele en dankzij het Nonkel Bob-akkoordenboekje is hij vertrokken. 6 jaar later leert hij zichzelf accordeon spelen en richt Meziek- en Liekesgroep De Snaar op samen met zijn broer Kris. In 1982 vervoegt Geert Vermeulen de gelederen en dat is meteen het begin van De Nieuwe Snaar.
Naast toeren met De Nieuwe Snaar blijft Jan muziek schrijven en maken, ook voor andere projecten. Zo creëert hij samen met Marc De Bel ‘Jamaja’, een programma voor jongeren en zijn liefde voor de ukelele leidt tot een vrolijk muzikaal trio: Ukologisch Museum. Met De Nieuwe Snaar wint hij heel wat prijzen, ook op buitenlandse festivals.
Jan De Smet en de zijnen zetten in 2015 een punt achter meer dan 30 jaar De Nieuwe Snaar en sindsdien trekt Jan door Vlaanderen met tal van muzikale projecten.
Jan De Smet koestert muziek, dat bewijst ook zijn uitgebreide verzameling vinylplaten en cd’s. Radio 2 koestert Jan De Smet en laat hem daarom graag deel uit maken van onze Eregalerij.

De man die ons in 1979 Een Bakske Vol Met Stro schonk, kan niet ontbreken in de Eregalerij.
Urbain Servranckx, bekend als Urbanus (Van Anus), begint ooit als kleinkunstenaar. Vanaf de jaren 70 treedt hij op in theaters met zijn begeleidingsband Anus en al snel staat hij solo op de planken als Urbanus Van Anus.
Hoewel hij vooral bekend staat als komiek, gooien ook zijn liedjes hoge ogen. Zijn eerste LP in 1974 is al meteen goed voor vijf hitsingles. Eind jaren 70 zijn de singles ‘Bakske Vol Met Stro’ en 'Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois’ (met Jean Blaute als producer) erg populair. In 1983 haalde zijn dubbelelpee “Urbanus 10 Jaar Live” platina.
Urbanus is niet alleen zanger. Doorheen de jaren schrijft hij strips (Urbanus, De Geverniste Vernepelingskes, Plankgas en Plastronneke) , maakt kaskrakers voor de bioscoop (Hector, Koko Flanel) en scoort ook op het kleine scherm. Uit een tv-reeks vloeit in 1995 het nummer “Poesje Stoei” voort en 10 jaar na zijn laatste hit ‘Scratchin’ zwaantjes’ haalt Urbanus hiermee opnieuw de hitlijsten.
Dat de muziek van Urbanus populair blijft, bewijst de Urbanus Vobiscum-show in 2008 waarin Bekende Vlamingen een ode brengen aan zijn liedje. Onder andere Jean Blaute, Eric Melaerts, Wim Opbrouck, Stijn Meuris, Sarah Bettens, Jan De Wilde, Jan De Smet, De Nieuwe Snaar, K3, … zingen een nummer van Urbanus.
Later, in 2011, bewijst hij nog eens met zijn show ‘Urbanus Zelf’ in het Sportpaleis, dat deze artiest en zijn liedjes geen houdbaarheidsdatum kennen. Wegens immens succes speelt hij niet 1 maar 4 shows en toert hij daarna bijna 2 jaar met de voorstelling door België en Nederland.
En onlangs maakte Urbanus bekend opnieuw te gaan touren in Vlaanderen en Nederland. In 2015 neemt hij in opdracht van Radio 2 een nieuwe versie op van “De Wereld Is Om Zeep” en nu wil Radio 2 hem graag eren door hem een plaats te geven in de Eregalerij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!