Dit zijn de 5 vuilste plaatsen in je huis (en zo kuis je ze!)

maandag 23 maart 2020 - 08:37
We stofzuigen en dweilen, we verversen het bed, we poetsen de ramen. Maar in elk huis zijn er typische plaatsen die we overslaan en die kleine broeihaarden van bacteriën zijn. Lees dit artikel alleen als je even tijd hebt, want je zult meteen aan de slag willen!

1. De plek waar je sponzen liggen

Uit onderzoek blijkt dat dé plaats in huis waar het meest bacteriën wonen het bakje van je sponzen is. Nogal ironisch, want het is net met die sponzen waar we mee poetsen! Laat je sponzen daarom op het einde van de dag het best 3 à 5 minuten weken in heet sodawater en spoel ze daarna in stromend koud water goed uit. Dat is best een intensief karweitje, dus als je op zeker wil spelen, vervang je de sponsjes die je in de keuken gebruikt het best elke week.

2. De houder van je tandenborstel

Logisch, natuurlijk. Je steekt je tandenborstel twee keer per dag in je mond en zet die dan terug in een houder waar het water naar beneden loopt, vaak zelfs samen met andere tandenborstels erbij. En het staat vaak in de buurt van je toilet! Gelukkig zijn deze houders vaak heel gemakkelijk te poetsen: was ze met warm water met zeep en indien mogelijk, zet ze in de vaatwas. 

3. Deurknoppen, afstandbedieningen, iPads...

Of in het kort: alles wat je op een dag met je vinger of handen moet aanraken. Een deurknop wordt elke dag meerdere keren gebruikt door verschillende mensen, kleine kindervingertjes maken het scherm van de iPad vies en de afstandsbediening is iets dat vaak uit het oog verloren wordt. Verwijder het vuil van de deurknop met zeep en water en werk het daarna af door er met een doekje met een desinfecterend product over te gaan (zoals Dettol). Hetzelfde geldt voor afstandsbedieningen of schermpjes: doe het vuil weg met een doek met allesreiniger op en werk af met een doekje met desinfecterend middel. 

 

4. Het reservoir van je koffiezet

Het is er warm, het is er vochtig, het ruikt er naar koffie. Als ik een bacterie zou zijn, ik zou ook weten waar ik zou willen zitten. Vaak kuisen we het bakje van de koffiezet alleen maar als het écht moet (pads) of spoelen we het gewoon even na het zetten van de koffie (koffiezet). Maar ook je beste vriend 's ochtends mag eens grondig onder handen genomen worden. Elk stuk dat je kunt losmaken aan je koffiezet, kun je gelukkig gemakkelijk wassen met water en zeep, en mag je ook vaak gewoon in de vaatwas zetten. Dat is stap 1. Daarna poets je met een (propere!) tandenborstel de hardnekkige vlekken. Daarna laat je 1 keer een pot doorlopen met enkel azijn. Na de azijn laat je verschillende keren gewoon water doorlopen, zodat de geur weg is. Klaar!

 

5. De zijkant van huishoudelijke apparaten

Iedereen heeft het al eens voorgehad: je laat een pot vallen en de inhoud spat over de hele vloer. Ver-schrik-ke-lijk. Na een halfuurtje poetsen is alles opgekuist en heb je het gevoel dat je je leven weer onder controle hebt. Wat je zéker vergeten bent, is de zijkant van je huishoudelijke apparaten. Onder je frigo, aan de zijkant van je microgolf, net onderaan je vaatwas: daar liggen nog kleine stukjes die na enkele maanden een eigen leven kunnen beginnen leiden. Je ziet het vuil niet altijd liggen, maar dat zijn de échte bacteriehaarden van je huis. Trek je apparaten uit en geef ze eens een poetsbeurt. Eén keer poetsen met ontvetter, daarna met allesreiniger. De hardnekkigste vlekken ga je - zachtjes! - te lijf met de harde kant van je spons. Droog het apparaat voor je het terug insteekt en haal opgelucht adem. You did it!

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!