Zo poets je de koelkast (en houd je 'm proper)

zaterdag 28 maart 2020 - 14:54
Toegegeven, je koelkast poetsen is allesbehalve het leukste karweitje van de lenteschoonmaak. Maar het is nodig, want een propere koelkast zorgt ook dat je eten langer vers blijft! Met dit stappenplan maak je jouw koelkast weer helemaal schoon én houd je hem ook proper.

Stap 1: Reinigen 

Maak je koelkast helemaal leeg en schakel hem uit. Maak nadien een mengsel van azijn en afwasmiddel om je koelkast grondig te reinigen. Neem een schuursponsje en laat je maar eens gaan! Was ook de losse onderdelen van je koelkast uit: de lades, planken en roosters. Zo vermijd je schimmels en ziet je koelkast er weer spic en span uit!

Stap 2: Behoud overzicht door te labelen

Je koelkast is ongetwijfeld het meest gebruikte huishoudtoestel in je huis. Daardoor vergeet je soms het bestaan van een aantal producten die erin staan. Met als risico dat ze slecht worden. Labelen kan je daarbij helpen. Gebruik bakjes, plaats ze in je koelkast en geef ze een etiket (bijvoorbeeld: vlees, vis, groenten, charcuterie, …). Je kan ook een draaiplateau gebruiken, dan kan je overal gemakkelijker aan! Een extra tip: schrijf er ook de houdbaarheidsdatum op, zo ben je zeker dat je niets moet weggooien. En geniet van een georganiseerde koelkast!

  Stap 3: Geurverfrisser

  Last van onaangename geurtjes in je koelkast? Leg dan een koffiepad of een schaaltje met koffiepoeder in je koelkast. Want koffie slurpt de onfrisse geurtjes op! Je vervangt het schaaltje of de koffiepad het best wekelijks. Op die manier voorkom je dat je koelkast vreemd gaat ruiken! Voor de niet-koffiedrinkers: een schaaltje met citroensap of een theezakje werkt even efficiënt!

   Stap 4: Maak er een gewoonte van

   Herhaal de vorige stappen minstens één keer per maand. Maak je hele koelkast leeg, reinig hem grondig en controleer de houdbaarheidsdatum van alle producten nog eens. Je zal merken: niet alleen je producten zullen langer fris blijven, maar op deze manier gaat ook je koelkast langer mee!

   Nog enkele tips:

   • Leg plastic onderleggers in je koelkast. Wanneer je morst, kunnen ze er gemakkelijk uitgehaald worden en het bespaart je heel wat poetswerk.
   • Hanteer volgende regel: “first in, first out” en maak een speciale plek voor eten dat eerst opgegeten moet worden. Op die manier vermijd je dat een van je producten vervalt.
   • Maak niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant schoon! De deur van de koelkast en de achterkant worden veel te vaak vergeten!

   Aanbevelen via mailSturen via mail

   het gezegd heeft!