Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

1 Vlaming op de 10 kan nog flink besparen op energie

wo 23 jan. - 7:25

Sinds 1januari is de bevriezing van de energieprijzen afgelopen. Velen vreesden voor een forse prijsstijging, maar die is er gelukkig niet gekomen.
1 Vlaming op 10 kan nog flink besparen op energie

Sinds 1januari is de bevriezing van de energieprijzen afgelopen. Velen vreesden voor een forse prijsstijging, maar die is er gelukkig niet gekomen.

Voor elektriciteit is de factuur voor de meeste variabele contracten zelfs 1,5 tot 2 procent gedaald. De duurdere leveranciers zijn wel nog dezelfde als voor nieuwjaar, en ook de goedkopere leveranciers zitten nog altijd op dezelfde positie in de markt.

Voor gas liggen de kaarten wel iets ingewikkelder - daar zien we twee bewegingen. Enerzijds is de prijs van de goedkopere contracten (licht) gestegen. Dus wie eerder al overstapte, ziet z’n gasfactuur voortaan waarschijnlijk een aantal procenten duurder worden. Het ziet er naar uit dat de concurrentie intussen volop speelt en dat de tarieven hun bodem bereikt hebben.

Maar er is ook goed nieuws: de standaardleveranciers Electrabel en Luminus hebben hun aangekondigde prijsdaling doorgevoerd, en daardoor doen hun ‘slapende’ klanten (gezinnen die nog nooit overstapten naar een goedkopere aanbieder) een goeie zaak. Die zien de prijs van hun gasfactuur dalen met gemiddeld 180 tot 240 euro.

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste contracten is gevoelig kleiner geworden, en dat is op zich een goede zaak. Maar dat betekent niet dat klanten met een standaardcontract nu het beste tarief van de markt betalen!


Het kan nog beter

Niet alle contracten van standaardleveranciers Electrabel en Luminus zijn even concurrentieel. Ze hebben allebei goedkope formules, maar het gros van de contracten zit een pak boven de laagste marktprijzen. Als zogenaamd ‘slapende’ klanten kan je wellicht nog altijd een smak geld besparen door over te stappen naar een ander contract. Doe de test op één van de vergelijkingswebsites – een volledig overzicht vind je op de site van de CREG .

Hou er rekening mee dat de CREG zelf in z’n studies alleen de pure energiekost vergelijkt (bij gas zo’n 60 procent van de factuur, voor elektriciteit zo’n 40 procent). Daar komen voor jou als consument echter wel nog de netbeheerdersvergoeding en andere kosten bij. Als je wil weten hoe jouw ‘all-in’-factuur er zal uitzien, dan zoek je beter via één van de andere vergelijkingswebsites.

Vast, variabel of semi-variabel?

Je kunt het vergelijken met een hypothecaire lening: als jij iemand bent die eerder voor een vaste rentevoet kiest, dan is een vast of semi-variabel contract wellicht iets voor jou. Als je voor een variabele rentevoet zou kiezen, dan zal een variabel energiecontract je waarschijnlijk meer liggen.

Weet wel dat er in ons land maar heel weinig leveranciers zijn die een echt vast contract aanbieden. Eigenlijk bedoelen de meesten een semi-variabel contract: de energieprijs ligt vast voor de duur van het contract, maar de andere elementen van de factuur kunnen veranderen (nieuwe taksen, heffingen…). Bij variabele contracten rekent de leverancier alles door: stijgende of dalende prijzen op de energiemarkt, maar ook andere factoren waar hij geen vat op heeft.

Voor elektriciteit behoren de vaste contracten tegenwoordig tot de goedkoopste van de markt. En dat is vreemd. In theorie is een vast contract duurder, omdat energieleveranciers zich willen indekken tegen plotse prijsstijgingen op de internationale markten. Dat risico rekenen ze dan ook door aan klanten met een vast contract. Dat is duidelijk bij de huidige gastarieven. Maar het is wel opvallend dat de vaste elektriciteitscontracten vandaag zo voordelig zijn.

Jij kan daar als consument uiteraard je voordeel mee doen! Als je een nieuw elektriciteitscontract aangaat, dan heb je er eigenlijk veel baat bij om voor een vast of semi-variabel contract te kiezen. Je krijgt niet alleen dat goedkope tarief, maar je mag tegenwoordig je contract ook vroegtijdig stopzetten zonder daarvoor een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. De federale overheid besliste om gezinnen en KMO’s daarvan vrij te stellen sinds 13 september 2012.

Met andere woorden: je kan nu perfect een elektriciteitscontract aangaan voor drie jaar en de kat uit de boom kijken. Stijgen de tarieven, dan zit je drie jaar lang goed. Dalen ze bij de concurrentie, dan kan je kosteloos overstappen. Je vergelijkt sowieso het best eens de verschillende leveranciers, want wie z’n huiswerk doet kan veel besparen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet