10 tips om veilig te betalen tijdens de feestdagen

vrijdag 21 december 2018 - 12:03
December is pakjesmaand. En in ons enthousiasme om het juiste cadeau te vinden, laten we ons vaker vangen door oplichters. Als we online betalen maar ook als we onze bankkaart gebruiken in winkels. Febelfin lanceert daarom 10 tips om veiliger te shoppen...

Veilig betalen, zo doe je dat! 

 1. Geef nooit je code door. Zowel de pincode van je bankkaart als je codes om te internetbankieren, zijn strikt persoonlijk. Geef ze nooit door via e-mail, telefoon of sociale media. En schrijf je codes nergens op.
   
 2. Scherm je code af. Als je die intikt op het toetsenbord van je pc, smartphone of tablet. Laat niemand meekijken over je schouders. Ook niet als je aan een betaalautomaat je pincode intikt.
   
 3. Klik nooit op een bijlage of link in een e-mail die je niet helemaal vertrouwt (bijvoorbeeld omdat je de afzender niet kent). Die kan schadelijke software (malware) bevatten. Of het kan een phishing bericht zijn.
   
 4. Voer geen betalingen uit op een onbeveiligd toestel. Gebruik een goed beveiligde wifi-verbinding. Een goede anti-virusscanner is ook aan te raden. Werk ook altijd met de meest recente versie van je betaalapp op smartphone of tablet.
   
 5. Koop en betaal enkel in webshops die je zelf kent.
   
 6. Kijk na of de betaalzone goed beveiligd is. Elke degelijke webshop geeft de veilige online betaalzone duidelijk aan. Het webadres begint met httpS i.p.v. http en er verschijnt een hangslot. 
   
 7. Controleer of de webshop alle reglementering volgt: je moet op de site informatie terugvinden over de prijs, het terugsturen van goederen, de betaalwijze, …
   
 8. Controleer je rekeninguittreksels regelmatig.
   
 9. Ga na of je een ontvangstbevestiging van je bestelling hebt gekregen per e-mail.
   
 10. Neem onmiddellijk contact op met Card Stop als je je bankkaart verliest. Je kan die dienst bereiken op het betalend nummer 070 344 344. Ook als je kaart gestolen of ingeslikt is in een geldautomaat, bel je best onmiddellijk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!