3 dingen die je nog niet wist over chips!

maandag 18 oktober 2021 - 08:50
Na een lange werkdag in de zetel neerploffen met een zak chips: heerlijk! En geef toe: de herfst vráágt er gewoon om. Al denk je je lievelingssnack door en door te kennen, dit zijn drie dingen die je nog niet wist over chips.

1. Alle chips zijn zoute chips

Jawel, je leest het goed: álle chips zijn zoute chips. Of er nu 'naturel', 'paprika', 'kaas' of 'ketchup' op de verpakking staat, in het productieproces van chips vertrekt men áltijd van zoute chips. Daar komt dan nog een smaakje bovenop: éxtra zout bij zoute of naturelle chips en andere kruiden bij de andere smaken.

Laat je dus niet vangen aan het woord 'naturel' op de verpakking. Eigenlijk koop je daarmee gewoon 'zoute chips'. Het is allicht een marketingtruc om het wat natuurlijker te doen klinken. En in feite zijn chips dat ook, een heel eenvoudig, natuurlijk product: het zijn sneetjes aardappelen die worden gebakken in olie, en met een beetje zout erbij.

Chips zijn daarnaast heel lokaal: 90% van de aardappelen die worden gebruikt voor chips en frietjes op de EU-markt komen uit de cirkel Hamburg, Frankfurt, Parijs en Londen. Ons land ligt daar netjes tussenin. Het is dan ook helemaal geen toeval dat er zo veel aardappelen gekweekt worden in West-Vlaanderen.

2. Zonnebloemolie is niet zó fantastisch

Zonnebloemolie is niet zo'n fantastisch verkoopargument als we allemaal denken. Quasi alle merken zetten '100% zonnebloemolie' in heel grote letters op hun verpakking. Zonnebloemolie heeft inderdaad een goede naam, want het is rijk aan omega 6-vetzuren. Maar chips die gebakken worden in een mengeling van olie - bijvoorbeeld een mengeling van koolzaad-, zonnebloem- en maïsolie - vinden we dikwijls lekkerder én bevatten ook wat minder calorieën.

3. Minder acrylamide dan in koffie

Op het vlak van acrylamide zijn chips eigenlijk niet de slechtste keuze. Acrylamide is een schadelijke stof die wordt gevormd bij droge bereidingswijzen: bakken in de oven, roosteren, braden of frituren. Die stof komt voor in heel wat industriële voedingsproducten, óók in chips. Maar er zit nog meer acrylamide in frietjes én zelfs in koffie!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!