3 tips om je rijstijl bij winterweer aan te passen

donderdag 7 januari 2021 - 17:55
snelheid bij sneeuw
Er is winterweer aangekondigd en luisteraar Lutgarde uit Buggenhout wil weten wat het betekent als ze op radio en tv zeggen dat je je rijstijl moet aanpassen. Voor haar betekent het dat ze 30 km/u rijdt als er sneeuw ligt, ongeacht de normale toegelaten snelheid. Als je sneller rijdt, kan je dan beboet worden? Werner Van Cant, commissaris bij de wegpolitie, geeft uitleg.

"Je kan inderdaad beboet worden voor onaagepaste rijstijl", zegt Werner Van Cant, commissaris bij de wegpolitie. "De wegcode zegt dat je je snelheid moet aanpassen aan de drukte op de weg én ook aan de weersomstandigheden."

"Verkeersborden geven een maximaal toegelaten snelheid aan. Dat betekent dat je niet sneller mag rijden dan dat wat op het bord staat, maar je mag wel trager! Bij slecht weer en gladde wegen moet je zelfs trager, volgens artikel 10.1 in de wegcode. Rij je te snel volgens de omstandigheden dan kan je een boete krijgen van €100. Ook zegt de wegcode dat je moet afstand houden. Doe je dat niet, dan kan het je €50 kosten."

3 tips om je rijstijl aan te passen

"Om de afstand in te schatten heeft Werner een truc: de 2-secondenregel, bij normaal weer. Bij slecht weer en sneeuw wordt die tijd best verdubbeld. Je kijkt naar een vast punt langs de weg en let op wanneer het voertuig voor jou dat punt passeert. Dan tel je '21 seconden', '22 seconden' en als jij dan aan het punt bent, dan is de afstand goed. Ben je er sneller, dan moet je meer afstand houden."

"Voorts moet je ook anticiperen: vooruitziend zijn, dus zien dat je al voldoende ver op voorhand begint te vertragen bijvoorbeeld, zodat je niet bruusk moet remmen."

"Op een glad wegdek vertrek je best in 2de versnelling en geef je niet teveel gas om te vermijden dat je wielen gaan spinnen. Remmen op de motor en extra voorzichtig zijn op ijsgevoelige plaatsen als bijvoorbeeld bruggen, komt veilig verkeer ook ten goede."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!