Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

4 vragen en antwoorden over de corona-zelftest, vanaf dinsdag bij de apotheek te koop

vr 2 apr. - 1:29

Vanaf dinsdag 6 april kan je in de apotheek een corona-zelftest kopen. Een test waarmee je makkelijk zelf kan testen op het coronavirus. Maar hoe werkt dat precies? En is die zelftest wel betrouwbaar? Koen Wauters van VRTNWS beantwoordt al jouw vragen over de zelftest.

Voor zo'n zelftest die vanaf 6 april bij je apotheek kan kopen zal je ongeveer 8 euro betalen. Mensen die kunnen rekenen op een verhoogde tegemoetkoming via de ziekteverzekering betalen maar 1 euro

Hoe werkt zo'n zelftest?

Een zelftest werkt zoals een klassieke PCR-test en gaat op zoek naar sporen van het virus in de neus. Je kan de test zelf uitvoeren en dat gebeurt ook met een wisser, al is die minder lang dan de wisser die gebruikt wordt bij een PCR-test. De zelftest moet niet opgestuurd worden naar een labo, je kan zelf aan de slag met een potje en stripje en na 15 minuten heb je het resultaat.

Volgens Koen Wauters is het een beetje zoals een zwangerschapstest. "Je moet op een strookje druppelen en dan verschijnen er twee streepjes. Eén streepje is 'test gelukt, twee streepjes is 'positief'."

Luisteraar Tasha vindt het maar een vreemde gedachte om zelf met zo'n wisser in haar neus te gaan, ze denkt dat ze dat niet gaat durven. Koen Wauters, die de zelftest al eens deed, neemt haar angst weg: "Zo'n zelftest is echt een fluitje van een cent. Zo'n klassieke wisser moet je wel 8 of 9 cm diep in je neus steken, dat is bij deze zelftest anders. Die moet je maar 2 cm diep in elk neusgat steken. Zo'n zelftest doen doet geen pijn en je hebt het helemaal zelf onder controle."

Een zelftest doendoet geenpijn en je hebt het helemaalzelf onder controle.

— Koen Wauters

Hoe betrouwbaar is een zelftest?

Een zelftest of sneltest is iets minder betrouwbaar dan een klassieke PCR-test, want die wordt opgestuurd naar het labo. Al zijn de zelftests die nu verkocht worden al veel betrouwbaarder dan de zelftests die bij het begin van corona op de markt kwamen. Het voordeel van zo'n zelftest is dat je snel mensen detecteert die symptomen hebben of superverspreider zijn. Mensen die weinig of geen symptomen hebben detecteer je misschien niet.

Koen Wauters: Deze zelftests gaan alleszins de drempel verlagen om te testen en bij mensen die zich niet helemaal lekker voelen kan het de twijfel wegnemen. Deze zelftests zijn dus zeker een goede zaken om verspreiding van het virus te voorkomen."

Wat als ik positief test?

"Eigenlijk zou je jezelf al in quarantaine moeten zetten zodra je een zelftest wil uitvoeren", zegt Koen Wauters. "Want op zo'n moment vrees je al dat je besmet bent. Als zo'n zelftest positief is moet je zeker in quarantaine gaan en moet je contact opnemen met de huisarts. Die moet dan een klassieke PCR-test doen om het resultaat te bevestigen. zo'n test is officieel en dat is belangrijk voor bijvoorbeeld alle administratie voor je werkgever."

 

Als zo'n zelftest positief is moet jein quarantaine gaan en moet je contact opnemen met de huisarts om een CPR-test te laten afnemen.

— Koen Wauters

Nodig voor café of theater binnenkort?

De zelftests worden wel eens de toegangspoort genoemd voor het hervatten van ons leven. Zou het kunnen dat we binnenkort verplicht worden een zelftest af te nemen voor we op café gaan of naar het theater? Koen Wauters denkt van niet.

"Het blijft omslachtig als je 1.000 mensen moet testen met zo'n zelftest, dus ik denk niet dat dit ooit zal ingevoerd worden. Hij is zoals gezegd ook niet 100% betrouwbaar, dus om op basis daarvan 1.000 mensen dicht bij elkaar te zetten in een theater lijkt me geen goed idee. Dat is dus alleen maar risico's nemen."

Als je eens wil zien hoe zo'n zelftest precies werkt, in dit filmpje legt Koen het duidelijk uit.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet