Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

57 toegankelijke bus en tramlijnen en een overzichtswebsite rond toegankelijk openbaar vervoer

ma 3 dec. - 7:15

3 december is dag van de gehandicapte en precies vandaag lanceert De Lijn nog 52 extra meer mobiele lijnen, naast de 5 die vorig jaar al gelanceerd zijn als proefproject. Daarnaast geeft een nieuwe website een overzicht van al het toegankelijk openbaar vervoer.
toegankelijke lijn cor

57 meer mobiele lijnen zonder reservatie 

Tot voor kort moesten rolstoelgebruikers hun bus- of tramrit op voorhand reserveren. Maar op de 57 meer mobiele lijnen is dat niet meer nodig.

Er is gekozen voor een aantal erg drukke lijnen, verspreid over de 5 provincies. Op lange termijn zal de reservatieplicht overal wegvallen, maar zover zijn we nog lang niet. 
 

Toegankelijke bussen en trams   


De nieuwe voertuigen hebben een lage vloer en een oprijluikje zodat rolstoelgebruikers makkelijk kunnen binnenrijden, nadat de bestuurder het luikje naar beneden geklapt heeft.

In de voertuigen is een aangepaste plaats voorzien. Met een speciale drukknop met rolstoelikoontje kan de passagier aangeven dat hij wil afstappen. Er is  een communicatieknop, die ook nuttig is voor blinden en slechtzienden.

De meeste trams en bussen van De Lijn zijn nu al toegankelijk, ook die op gewone lijnen.  

toegankelijke lijn Gent

toegankelijke lijn Gent

Toegankelijke haltes 

Op elke meer mobiele lijn zijn er deel van de haltes toegankelijk. Ikoontjes aan de halteborden geven aan of de halte toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker zonder of met begeleiding of voor blinden. De haltes zijn verhoogd, voorzien van een hellend vlak en van blindegeleidetegels.

Het is een immens werk om alle haltes in Vlaanderen aan te passen. Het zijn er 35.000. De meeste haltes in het beheer van De Lijn zijn ondertussen aangepast, maar het overgrote deel van de haltes is in beheer van de steden en gemeenten of de overheid. 

Op de routeplanner van De Lijn vind je terug welke haltes toegankelijk zijn. 

toegankelijke lijn Gent haltebord

toegankelijke lijn Gent haltebord

Website met alle info over toegankelijk openbaar vervoer

Het is behoorlijk ingewikkeld om je reisweg uit te stippelen en eventueel te reserveren: De Lijn, NMBS, MIVB, Tec, zeker in Brussel moet je verschillende websites raadplegen.

De federale overheidsdienst mobiliteit heeft al die informatie verzameld en overzichtelijk samengebracht op deze website.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet