6 tips voor een veilig bezoek in je coronabubbel

woensdag 20 mei 2020 - 08:43
We zitten ondertussen al meer dan twee maanden in ons kot. Ondertussen mag je wel tot vier mensen bij je thuis ontvangen. Maar hoe pak je zo'n bezoek best aan zodat het veilig is voor iedereen? De Inspecteur krijgt tips van wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Als je bezoekers bij je thuis in je bubbel ontvangt, dan neem je best een aantal voorzorgsmaatregelen in acht. Want als je na twee maanden afzondering een bezoek brengt aan mensen die graag ziet, bestaat de kans dat je in al je enthousiasme de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen uit het oog verliest. De Inspecteur zet daarom een aantal belangrijke tips op een rijtje. 

De regel van vier

De belangrijkste regel blijft uiteraard de regel van vier. Je mag buiten je gezin, vier andere mensen zien. Dat moeten altijd dezelfde mensen zijn. Bovendien mogen die vier personen ook enkel bij jou op bezoek komen. En bij dat bezoek blijven de basisregels gelden: anderhalve meter afstand houden, voldoende je handen wassen, etc. Als dat niet mogelijk is, draag je beter een mondmasker. Als er iemand ziek is, gaat het bezoek gewoon niet door. 

Handen wassen als je binnenkomt

Handen wassen blijft de meest efficiënte manier om te voorkomen dat je het virus aan anderen doorgeeft. Als je bij je thuis vertrekt, was je best nog even je handen. Maar ook als je bij mensen op bezoek gaat, moet je dat doen. 

Als gastheer of gastvrouw vraag je bij aankomst van je gasten dus best dat ze eerst hun handen wassen. Voorzie zeker een propere handdoek voor je gasten zodat ze die van jou niet onnodig hoeven aan te raken. Als je gastheer je niet vraagt om je handen te wassen, mag je dat als bezoeker uiteraard ook gewoon vragen. We mogen in deze coronatijden gerust wat vrijpostiger zijn dan anders. 

Ontvang bezoek bij voorkeur buiten

Als je een tuin hebt, ontvang je je bezoekers gewoon buiten. Het is nog altijd gemakkelijker om de afstandsregels te respecteren in de buitenlucht. Je mag mensen uiteraard een stoel aanbieden. Maar het is wel een goed idee om de stoelen al op voorhand op de juiste afstand van elkaar te zetten. Zo voorkom je dat jij en je bezoekers samen op het terras staan rond te draaien om de stoelen juist te zetten. 

Als je geen tuin of balkon hebt, dan mag je die vier mensen ook binnen ontvangen. Maar let dan goed op hoe iedereen zich opstelt in de ruimte. Je zal elkaar binnen sneller voor de voeten lopen en dat moet je echt proberen te vermijden. Stel je bezoek desnoods voor om toch een wandeling of fietstocht te maken. Buiten blijft de kans op besmetting veel kleiner dan binnen. 

Zelfbediening is veiliger

Je mag je gasten eten en drinken aanbieden. De kans dat je het virus doorgeeft via drank of eten, is héél klein. Maar ga je gasten niet van dichtbij bedienen. Laat hen liever zelf hun drank en eten nemen. Zet alles buiten op een tafel. Dan neemt ieder z'n eigen glas en bord vast en hoef je die dingen alvast niet aan te raken. Als je snacks serveert, voorzie je voor elke gast een apart kommetje. Ook hier: "allemaal in hetzelfde schaaltje naar chips graaien, is nu een slecht idee." 

Je mag drank serveren in kleine flesjes, zodat elk een flesje heeft. Maar je mag ook gerust grote flessen op tafel zetten. Of zoals Koen Wauters het verwoordt: "Je mag gerust allemaal dezelfde fles vastnemen. Maar allemaal van den teut joeberen, is uiteraard géén goed idee."

Het toilet moet proper zijn

Dit is een regel die je in normale omstandigheden ook best hanteert. Maar in coronatijden besteed je best wat extra aandacht aan het toilet als je gasten ontvangt. Zorg ervoor dat het proper is en dat er genoeg zeep is en voorzie ook genoeg propere handdoeken of papieren doekjes zodat je gasten hun handen op de juiste manier kunnen wassen. Als je het toilet gebruikt, doe je het deksel best dicht als je doorspoelt. Die raad gaf Steven Van Gucht onlangs nog tijdens één van de persconferenties. 

Laat gasten zelf hun bord afruimen

In normale omstandigheden ruimt de gastheer of gastvrouw na afloop van het bezoek de tafel af. In coronatijden is dat niet zo'n goed idee. Je kan je gasten beter vragen om hun eigen servies in de vaatwasser te zetten. Zet de deur van de vaatwasser open en laat je gasten er om de beurt hun glazen, borden, bestek in zetten. Nadien kan je de vaatwasser alles laten wassen op 60 graden. Dan ben je er zeker van dat er geen sporen van het virus op je vaat achterblijven. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!