7 getuigenissen gehandicaptenkaart: "Vijf maanden gewacht op de kaart voor mijn vrouw. Tegen dan was ze dood"

dinsdag 12 november 2019 - 12:33
Minister Nathalie Muylle zet 34 extra mensen in bij de Directie-Generaal Personen met een Handicap. Dat heeft ze bekendgemaakt in de Inspecteur op Radio 2, na verschillende getuigenissen waarbij zo’n aanvraag foutloopt. Daarnaast zal ze ook 11 miljoen euro vrijmaken voor de ontwikkeling van een nieuw informaticasysteem. Ook de dienst zelf beseft dat het beter moet.

"Als ik geen gehandicaptenkaart heb, kan ik niet buiten. Wij wonen afgelegen, dus als we ergens een koffie willen drinken of een pannenkoek willen eten, moet ik dicht kunnen parkeren of ik geraak er niet." Dat vertelt Lucien bij De Inspecteur. Hij heeft een kwaadaardige hersentumor, is terminaal ziek en zit intussen in een rolstoel.

"In juli hebben we onze aanvraag gedaan. We hebben getelefoneerd naar de FOD Sociale Zaken, maar daar raakten we niet binnen. Het duurt al vier maanden, en er wordt niets gedaan. Op den duur gaan we de kaart niet meer nodig hebben, want dan gaan we niet meer buiten kunnen", vertelt Marleen, de vrouw van Lucien. "Het is een geval van weken, zelfs niet meer van maanden. We staan met de rug tegen de muur. Je hebt geen vooruitzichten meer, je moet geen auto meer kopen, niet meer op reis gaan."

Lucien en Marleen staan duidelijk niet alleen. De Inspecteur ontvangt heel wat reacties van misnoegde luisteraars. Zo zou de Directie-Generaal Personen met een Handicap geen rekening houden met nieuwe samenlevingsvormen, zoals bijvoorbeeld kinderen met een beperking wiens ouders gescheiden zijn.

Mijn ex-vrouw en ik hebben samen een dochter dat zwaar gehandicapt is. We hebben maar één kaart, en de mama kan of wil de kaart niet elke keer meegeven als ze een hele week bij mij is. Ik heb al vaak naar de FOD gebeld, maar zij hebben geen oplossing.

Stephane

Soms duurt de aanvraag zo lang, dat de betrokken persoon er jammer genoeg niets meer aan heeft.

Wij hadden voor mijn vader een aanvraag ingediend. Een paar maanden later, 2 dagen na zijn overlijden, ontvingen wij het bericht dat hij niet in aanmerking kwam omdat hij 'niet ziek genoeg' was.

Linda

Mijn vrouw was ongeneeslijk ziek, darmkanker. Wij vragen in oktober een kaart aan. Gebeld, gemaild, geen antwoord. Mijn vrouw is in februari overleden op 32-jarige leeftijd. In maart kreeg ik uiteindelijk de kaart, veel te laat.

Koen

De Directie-Generaal Personen met een Handicap en de FOD Sociale Zekerheid zouden ook heel moeilijk te bereiken zijn.

Ik heb een attest ontvangen dat mijn kaart toegekend is en geldig is vanaf 1 augustus. Maar de kaart zelf heb ik nog steeds niet ontvangen. Ik probeer de dienst te bereiken, maar die is zo traag en onprofessioneel.

Liesbet

Gelukkig verloopt de aanvraag soms wel vlot en belooft Minister Nathalie Muylle 34 extra mensen in te zetten bij de Directie-Generaal Personen met een Handicap. Daarnaast zal ze ook 11 miljoen euro vrijmaken voor de ontwikkeling van een nieuw informaticasysteem.

Mijn vriend heeft ademhalingsproblemen en kan niet meer buiten zonder zuurstof. Via de sociale dienst van de CM en na het bezoek van een sociale verpleegster heb ik na 14 dagen een kaart voor mijn vriend ontvangen.

Jenny

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!