de inspecteur
72% Cacao: wat betekent dat precies?
wo 13 feb. - 8:51
Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter
Cacaomassa is de basis voor chocolade. Het product wordt gewonnen uit cacaobonen. De cacaomassa wordt geperst en wat er dan overblijft, is 50% cacaopoeder en 50% cacaoboter.
Cacaopoeder is een droog product. Cacaoboter is net een heel vettig product dat in elke soort chocolade zit. De boter zorgt ervoor dat chocolade heerlijk wegsmelt op je tong.
Afhankelijk van welke soort chocolade, verschilt de verhouding cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter.
Zwart, bruin, wit
Chocolade maken gebeurt altijd volgens een vast receptuur. Elke chocolatier of chocoladefabriek heeft z'n eigen recept maar de basis is telkens hetzelfde.
- Zwarte chocolade of donkere chocolade bestaat uit cacaomassa + cacaoboter + suiker
- Bruine chocolade of melkchocolade bestaat uit cacaomassa + cacaoboter + melkpoeder + suiker
- Witte chocolade is cacaoboter + melkpoeder + suiker.
Percentage is het totale aandeel cacao
Als Chantal chocolade koopt met 72% cacao, dan bevat die effectief 72 gram cacao per 100 gram.
Maar wat die cacao dan exact is, dat moet de producent niet expliciet vermelden. Het gaat om alle cacaobestanddelen. Dat is de som van cacaomassa, cacaoboter en eventueel ook cacaopoeder.
De verpakking van producten is ook aan strenge regels onderworpen. Producenten mogen geen foute percentages vermelden.
Prijs hangt af van verschillende factoren
De prijs van cacaomassa en cacaoboter ligt niet vast. Integendeel. De markt voor die grondstoffen is heel volatiel. De prijzen wisselen dus constant.
Maar de totale kostprijs van je product wordt lang niet alleen bepaald door de kostprijs van de cacao. Uiteraard is de kwaliteit van je grondstof belangrijk maar ook de transportkosten, verpakkingskosten en marketing spelen een belangrijke rol.