Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

72% Cacao: wat betekent dat precies?

wo 13 feb. - 8:51

Als je van donkere chocolade houdt, dan is de kans groot dat je op de verpakking zoekt naar het percentage cacao. Chantal doet ook maar ze twijfelt of dat getal klopt. "De chocolade die ik koop is heel goedkoop en toch zit er 72% cacao in. Ik vind dat gek." Maar er goed nieuws voor Chantal: dat percentage klopt wel degelijk.

Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter

Cacaomassa is de basis voor chocolade. Het product wordt gewonnen uit cacaobonen. De cacaomassa wordt geperst en wat er dan overblijft, is 50% cacaopoeder en 50% cacaoboter. 

Cacaopoeder is een droog product. Cacaoboter is net een heel vettig product dat in elke soort chocolade zit. De boter zorgt ervoor dat chocolade heerlijk wegsmelt op je tong. 

Afhankelijk van welke soort chocolade, verschilt de verhouding cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter. 

Zwart, bruin, wit 

Chocolade maken gebeurt altijd volgens een vast receptuur. Elke chocolatier of chocoladefabriek heeft z'n eigen recept maar de basis is telkens hetzelfde. 

  • Zwarte chocolade of donkere chocolade bestaat uit cacaomassa + cacaoboter + suiker 
  • Bruine chocolade of melkchocolade bestaat uit cacaomassa + cacaoboter + melkpoeder + suiker 
  • Witte chocolade is cacaoboter + melkpoeder + suiker. 

Percentage is het totale aandeel cacao

Als Chantal chocolade koopt met 72% cacao, dan bevat die effectief 72 gram cacao per 100 gram. 

Maar wat die cacao dan exact is, dat moet de producent niet expliciet vermelden. Het gaat om alle cacaobestanddelen. Dat is de som van cacaomassa, cacaoboter en eventueel ook cacaopoeder. 

De verpakking van producten is ook aan strenge regels onderworpen. Producenten mogen geen foute percentages vermelden. 

Prijs hangt af van verschillende factoren

De prijs van cacaomassa en cacaoboter ligt niet vast. Integendeel. De markt voor die grondstoffen is heel volatiel. De prijzen wisselen dus constant. 

Maar de totale kostprijs van je product wordt lang niet alleen bepaald door de kostprijs van de cacao. Uiteraard is de kwaliteit van je grondstof belangrijk maar ook de transportkosten, verpakkingskosten en marketing spelen een belangrijke rol.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet