Aardesmaak en roze urine: dit doen rode bieten met je lichaam

maandag 24 januari 2022 - 12:00
Rode bieten in plakjes zijn niet toevallig vaak 'zoetzuur' bereid
Foto: Canva
“Eet ze maar op, ze zijn heel gezond!” is vaak het argument voor ouders om hun kroost rode bieten te laten eten. Maar is rode echt gezond? Is er iets te doen tegen die sterke aardesmaak? En is het normaal dat je urine rood kleurt als je rode biet eet? Annick Verween vertelt bij De Inspecteur drie fascinerende weetjes over de groente.

Ze zijn gezond, maar soms gezoet

Het smaakpanel van De Inspecteur testte 5 merken opgelegde rode bietenplakjes. De top 5 vertoonde een opvallende trend: de bokaal met de meeste suiker, krijgt de hoogste score

“De plakjes rode biet worden bijgezoet. Van nature bevatten rode bieten zo’n 3 procent suiker, maar sommige producenten voegen er nog meer aan toe”, zegt Annick Verween. Boni van Colruyt spant de kroon: “Daar wordt 5 gram suiker per 100 g aan toegevoegd. En dat scoort bij de proevers want het merk wint de smaaktest.”

Toch zijn rode bietjes gezond. “Ze bestaan voor 88 procent uit water, voor iets minder dan 10 procent uit koolhydraten en ze bevatten quasi geen vet”, zegt Verween. “Pas wel op met de gezondheidsvoordelen die eraan toegeschreven worden: geen enkele claim is voorlopig wetenschappelijk bewezen. Maar het kan geen kwaad om bieten te eten.”

Hoe meer suiker een producent toevoegt, hoe lekkerder de proevers de rode bieten vinden

Annick Verween

Aardesmaak

Sommige mensen vinden dat rode bieten altijd naar aarde smaken. “En ze kunnen daar zelf niks aan doen”, zegt Annick Verween. “Net zoals sommigen bij het eten van koriander altijd een zeepsmaak zullen proeven, proeven sommigen bij het eten van bieten een indringende aardesmaak. Het is genetisch bepaald.”

Die ‘terroirsmaak’ komt van het bestanddeel geosmine. “Dat is een organische verbinding, een terpeenbestanddeel meer bepaald. Het komt van nature voor in onze omgeving", vertelt Verween. "Geosmine kan een grondsmaak aan drinkwater geven. Geosmine geeft ook de typische geur aan een regenbui na een lange periode van droogte. Veel mensen vinden de geur lekker maak houden niet van de smaak."

Dat is meteen ook de reden waarom producenten suiker en azijn toevoegen aan de rode bieten. “Het zoete zorgt voor een zachtere smaak. Maar vooral de azijn helpt, want in een zure oplossing verandert geosmine in het geurloze argosmine.”

Het stofje dat zorgt voor de geur van een regenbui na een lage periode van droogte, zorgt ook voor de aardesmaak bij rode bieten.

Annick Verween

Roze pipi

Al gemerkt dat je urine roze kleurt wanneer je rode bieten gegeten hebt? “Dat verschijnsel heet Beet Urea”, weet Annick Verween. “Het ziet er vreemd uit, maar het is totaal onschadelijk. Het fenomeen komt voor bij zo’n 10 procent van de bevolking.”

Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat sommige mensen de rode pigmenten uit de bieten uitscheiden via de urinewegen. Bij de meeste mensen gebeurt dat niet. En dat kan bijvoorbeeld liggen aan verschillende darmflora. 

"Het kan ook zijn dat je lichaam je op die manier iets probeert te vertellen", zegt Annick. "De kleur van je urine zegt iets over de de hoeveelheid water die je drinkt. En wetenschappelijke studies tonen aan dat de meerderheid van de mensen die roze pipi hebben na het eten van rode bieten, een milde vorm van ijzertekort hebben.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!