Adieu Triiing-app. Hoe bel je voortaan gratis over het internet?

maandag 19 april 2021 - 08:00
Het einde van de Triiing-app
Op 31 mei trekt Telenet de stekker uit Triiing, de app waarmee hun klanten met een vaste lijn over het internet kunnen bellen. Bellen wordt voortaan duurder, want tijdens de piekuren kostte een telefoontje met Triiing geen cent extra. Een alternatief met precies dezelfde mogelijkheden bestaat niet, maar technologiejournalist Loutfi Belghmidi zet een aantal mogelijke vervangers op een rij.

De Inspecteur van Radio 2 krijgt ongeruste reacties van Telenet-klanten die ‘Triiing’ gebruiken.

Triiing is de app die Telenet gratis aanbiedt aan klanten met een vaste telefoonlijn en internet. Met die app kunnen ze ook bellen met ‘VOIP’, de technologie die telefoneren over het internet mogelijk maakt.

Het voordeel? Je telefoontje kost niks extra, het tikt gewoon aan bij de data van je internetverbruik. Nogal wat luisteraars laten weten dat ze het systeem gebruiken om te bellen tijdens de dure piekuren, of naar het buitenland.

Maar op 31 mei is dat verleden tijd, vanaf dan ondersteunt Telenet de app niet meer.

De klantendienst raadde me het systeem zelf aan om naar buitenlandse nummers te bellen. De stopzetting zal me tot 24 euro per maand kosten

 

Ann Groosman, luisteraar De Inspecteur

Finito

Volgens Telenet-woordvoerder Isabelle Geeraerts is er een goeie reden voor de afschaffing: “Het systeem is niet langer rendabel. De verouderde technologie is aan vervanging toe. De app moet volledig herbouwd worden.  Daarom hebben we besloten om Triiing stop te zetten.”

Een bijkomend argument voor de stopzetting is het lage aantal gebruikers. Geeraerts: “Amper 1% van de klanten die recht hebben op de app, gebruikt hem vandaag nog. We merken dat mensen anders zijn gaan communiceren. Zeker sinds de coronacrisis is ook videobellen in opmars. We verwijzen onze klanten naar apps als Whatsapp, Signal of Facebook Messenger.”

Klanten die dat willen kunnen voor 5 of 7,5 euro per maand een upgrade voor hun vaste lijn bestellen. Op die manier kunnen ze volgens Telenet toch goedkoper blijven bellen tijdens de piekuren of naar het buitenland. De abonnementsprijs blijft echter gelijk: "Triiing is een gratis app, dus het abonnement wordt niet goedkoper."

Alternatief

“Als je een app wil met precies dezelfde mogelijkheden, zul je die niet snel vinden. Triiing is redelijk uniek in die zin dat de app werd ontwikkeld door een provider”, zegt technologiespecialist Loutfi Belghmidi.

Bedrijven die gelijkaardige apps op de markt brengen, willen er op de ene of andere manier geld aan verdienen. “Je zal dus ofwel reclame krijgen in de app, ofwel moet je betalen voor elke oproep. Kies niet voor een onbekende aanbieder, de kans bestaat dat je je blauw betaalt.”

Bellen naar elk nummer

Het sterke punt van Triiing is dat je er elk nummer overal ter wereld kunt mee bellen. Als je die eigenschap zoekt bij een andere app, zijn dit volgens Loutfi enkele mogelijkheden:

  • Microsoft Teams: veel werknemers gebruiken Teams al op het werk, maar er bestaat ook een app van. Als jouw nummer eraan gekoppeld is, kun je overal waar je internet hebt via dat nummer gebeld worden.
  • Viber: minder bekend bij ons. Je kunt er gratis mee bellen naar andere gebruikers die de app ook hebben. Zoniet betaal je een klein bedrag.
  • Ook Skype werkt volgens dat principe: als je gesprekspartner ook de app heeft, bel je gratis. Wil je een vaste lijn bellen, dan moet je zogenaamde credits kopen die gebruikt zullen worden.
  • Nog zo’n app is Dingtone, vooral in de VS populair. Ook daarmee bel je gratis naar andere gebruikers, maar betaal je een bedrag wanneer je een vaste lijn belt.

Anders gaan bellen

“Wat Telenet zegt klopt wel: we zijn effectief anders gaan communiceren met elkaar”, zegt Loutfi. “We sturen berichten, houden videogesprekken, als je geen zin hebt om te typen neem je een stukje audio op... En daar zet een aantal apps heel sterk op in.”

Ze zijn bovendien gratis, maar je kunt ze wel alleen gebruiken als je contactpersoon de app ook heeft. “Bellen naar een vaste lijn zal dus niet lukken”, zegt Loutfi.

  • WhatsApp is wellicht de populairste. Enorm veel mensen gebruiken de gratis app (voor Android en iOS) om te bellen, te texten en te videochatten. De app kwam wel in opspraak omdat er gegevens worden doorgespeeld naar moederbedrijf Facebook.
  • Google Duo staat op heel veel smartphones want wordt standaard geïnstalleerd op Android toestellen. Gratis als je je internet gebruikt.
  • Facetime is enkel beschikbaar op iOS. Enorm populair, maar dus alleen bruikbaar voor Apple-gebruikers.
  • Signal wordt gezien als de veiligste app, omdat alle gesprekken versleuteld worden. Een groot voordeel: je gegevens worden niet gebruikt voor allerhande advertenties.

Gratis bestaat niet

De apps zelf zijn meestal gratis, je internetverbruik niet. Probeer dus altijd te bellen via wifi, want langs een 4G-verbinding kan het dataverbruik duur uitvallen.

In de app store vind je wellicht nog andere apps, maar die raadt Loutfi af. “Hou je aan gekende, betrouwbare platformen. Andere apps om gratis mee te bellen kunnen onbetrouwbaar zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!