Al 120.000 Belgen kregen telefonische hulp bij belastingaangifte: "Wacht niet te lang om een afspraak te maken"

woensdag 3 juni 2020 - 08:28
Normaal gezien worden er elk jaar zitdagen georganiseerd door de Federale Overheidsdienst Financiën om mensen te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Door de coronacrisis kunnen die fysieke hulpmomenten niet plaats vinden. Daarom wordt er dit jaar telefonisch hulp geboden. Al zo'n 120.000 Belgen hebben van de dienst gebruikt gemaakt.

Groot succes

Sinds enkele weken bellen ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën mensen op om hen de helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. En volgens federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is dat een groot succes. "Intussen hebben al 120.000 mensen gebruik gemaakt van de telefonische hulp. Het is gigantische veel werk voor de ambtenaren, maar we zijn blij dat het een succes is."

"Iedereen van wie we het telefoonnummer hebben, is ondertussen opgebeld. Heb je nog geen telefoon gekregen van de FOD Financiën, bel dan zeker zelf om een afspraak te maken." Het telefoonnummer vind je op de bruine enveloppe. Ontvang je geen bruine enveloppe meer thuis, dan kan je inloggen op tax-on-web om het juiste telefoonnummer te vinden. Het algemene nummer van de FOD Financiën is 02 572 57 57.

Je belt naar dat nummer en maakt een afspraak voor een dag en een uur waarop een expert je terugbelt. Dat nummer is een zonaal nummer, dus geen betaalnummer.

 

Het is gigantische veel werk voor de ambtenaren, maar we zijn blij dat het een succes is.

Alexander De Croo, Minister van Financiën

Wacht niet te lang

"We blijven telefonische hulp bieden tot en met dinsdag 30 juni, dat is de uiterste deadline om je papieren aangifte in te vullen. Maar wacht zeker niet te lang om een afspraak te maken. Dan hebben de ambtenaren genoeg tijd om je dossier grondig voor te bereiden."

Gezien niet iedereen de bruine enveloppe op hetzelfde moment in de bus krijgt, verwacht de FOD Financiën geen lange wachttijden. 

Ambtenaren denken aan uw portemonnee

De ambtenaren van de FOD Financiën helpen je dus met het invullen van je aangifte, maar professor fiscaal recht Michel Maus stelt zich daar toch vragen bij. "De ambtenaren werken voor de overheid, dus ik vraag me af of ze denken aan de schatkist of eerder aan de portemonnee van de belastingbetaler?"

Minister De Croo heeft daar een duidelijk antwoord op: "De ambtenaren doen hun uiterste best om voor mensen een zo correct mogelijke aangifte te doen. Insinueren dat ze dat niet zouden doen, vind ik niet correct. Ze halen alles uit de kast om de belastingbetaler gebruik te laten maken van alle mogelijke systemen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!