Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Alleenstaanden op de huurmarkt

wo 25 okt. - 11:30

De private huurmarkt is prijzig, zeker als je alles alleen moet betalen. Het is moeilijk maar het gaat... mits je rekening houdt met een aantal dingen en je zaakjes goed regelt zodat je je kosten kunt drukken. Via onderstaande tips van luisteraars kom je al een heel eind!

Hoe begin ik aan mijn zoektocht?

  • Online kun je veel nuttige immobiliënsites raadplegen waar je al veel vindt
  • De truc is er snel bij te zijn. Daar heeft Lieve een goede tip voor:
    "Je kunt je inschrijven op de meldingen van een immo site. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je een alarm per mail krijgt van appartementen tot 500 euro. Zodra er nieuwe panden zijn krijg je een melding of een mail en dan kan je snel reageren."
  • Vond je iets naar je zin? Wees er als de kippen bij en maak zo snel mogelijk een afspraak voor bezichtiging

 

Waar moet ik op letten voor ik het pand betrek?

  • Check zeker of je niets over het hoofd gezien hebt. Zaken die sluimeren vallen niet meteen op. Dirk lost dat zo op: "Indien je contact hebt met de huurders die voor je kwamen is het raadzaam om af te toetsen of hun ervaring met het pand positief was." 
  • Harold geneert zich niet als hij een pand bezoekt: "Ik morrel aan ieder stopcontact en laat de kranen eens lopen om te kijken of alles goed werkt en aangesloten is. Je kunt de foutjes op voorhand ontdekken dan dat je er al woont."
  • Bij verwarmingstoestellen is nazicht verplicht bij instap van een nieuwe huurder. Op de site van de overheid vind je de bepalingen die zeggen welke verplichtingen je hebt als (ver)huurder. Doe zeker navraag bij de eigenaar over de staat van de toestellen en wanneer het laatste nazicht was voor je intrekt!
  • Zodra je een pand betrekt heb je als huurder ook verantwoordelijkheden, sowieso worden de meeste dingen contractueel vastgelegd. Daarnaast ben je als huurder standaard verantwoordelijk voor bepaalde herstellingen. De herstellingen die jouw verantwoordelijkheid zijn als huurder vind je ook in de overheidsbepalingen.

Hoe kan ik de kosten drukken?

  • Soms kan een lage huurprijs misleidend zijn, als er hoge algemene kosten aan vast hangen ben je nog veel kwijt. Lissa had daar pech mee: "Ik was heel enthousiast over een bepaald appartement tot ik hoorde wat ik zou betalen voor onderhoud gang, lift, schoonmaak gemeenschappelijke delen, enz. €250? Ik viel bijna van mijn stoel, daar ging mijn droomstek. Nu kijk ik wel twee keer." Dan kan het inderdaad duurder uitvallen. In andere gevallen zit het voorschot van je elektriciteit, verwarming of water al in dat bedrag en dan is het een andere zaak natuurlijk. 
  • Nancy deed de berekening: "Niet meer dan 1/3de van je maandloon uitgeven aan huur, anders kom je er niet." Het is inderdaad een rekenpuzzel maar Nancy heeft gelijk, afhankelijk van je maandloon zou de huurprijs doorgaans niet hoger mogen liggen dan 1/3de van je loon.
  • Vicky bespaart dan weer op digitale tv: "Tegenwoordig kom je al toe met enkel een internetabonnement omdat je de meeste dingen al kan herbekijken online, denk aan VRT nu!" Dat is nog eens een tip! Als het om een appartementsgebouw gaat kun je Internet trouwens ook delen met je buren. Het zou wel kunnen dat je dan een wifi-versterker moet installeren, dat is een kost maar komt op langere termijn vaak goedkoper uit. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet