Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Alles wat je moet weten over roaming en je gsm gebruiken in het buitenland

ma 6 jul. - 9:30

Snel even een berichtje sturen naar het thuisfront om te laten weten dat alles oké is. Maar, wat als je gsm het niet doet op vakantie? En hoe zat dat nu weer met die roamingkosten?

Roaming

Binnen de Europese Unie mogen operatoren je geen extra kosten aanrekenen voor dataverbruik, telefoongesprekken of sms'en. "Het enige wat je goed moet controleren, is of je vakantiebestemming ook effectief ín de Europese Unie zit. Denk maar aan Noorwegen, UK en Zwitserland of ministaatjes zoals Andorra. Bij de ene provider zullen die twijfelgevallen wel in je bundel zitten, bij de andere niet. Op voorhand checken is dus de boodschap!" Stel dat je je data per ongeluk laat aanstaan buiten de EU, dan wordt je verbruik wettelijk gelimiteerd tot 60 euro en krijg je een waarschuwing van je provider.

"Een lokale simkaart kopen heeft zeker nog zin als je buiten de Europese Unie reist. Voor ongeveer 20 à 30 dollar kan je bijvoorbeeld in de States een simkaart kopen. Dat kan zeker van pas komen, aangezien je zo gebruik kan maken van lokale data en niet altijd op zoek moet naar een wifinetwerk. Dat kan van pas komen bij noodgevallen!"

Frequenties

Margaux probeert tevergeefs in New York verbinding te maken met een lokaal netwerk. "Wat ik ook probeerde, mijn gsm wou niet meewerken. Gelukkig kon ik af en toe gebruik maken van wifi." De oorzaak: frequenties. "Een smartphone gebruikt een bepaalde frequentie om naar een netwerk te zoeken", verklaart Pieterjan Van Leemputten (Data News). "In Europa zijn die frequenties redelijk geharmoniseerd. Dus voor vakanties dichterbij huis zou dat geen problemen mogen opleveren. Maar in de VS bijvoorbeeld wordt een andere frequentie gebruikt om het signaal over te sturen. Dat zorgt ervoor dat een Europees toestel niet altijd verbinding kan maken met een lokaal netwerk."

  • Check je instellingen en probeer eventueel handmatig een netwerk te kiezen.
  • Schakel je gsm eens uit en terug aan.
  • Haal eventueel je simkaart uit je toestel en test 'm in een andere gsm. Zo kan je uitsluiten dat er iets mis is met je simkaart.

Het probleem kan zich voordoen bij oude en nieuwe toestellen. "Met 4G zou het quasi niet mogen voorvallen. Met 3G of 2G kan dat wel." Je provider is vaak je eerste aanspreekpunt. Plan je een verre reis, ga dan zeker op voorhand eens langs met je vragen of problemen. Zij kunnen dan ook meteen bijvoorbeeld checken of zonder problemen data kan verbruiken of er eventueel kosten bijkomen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet