Alles wat je wil weten over Almdudler: "Mijn vader gaf het allereerste flesje als huwelijkscadeau aan mijn moeder"

donderdag 18 februari 2021 - 16:08
Door Loimo - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
We kunnen deze krokusvakantie niet naar de bergen. Laat ons dan maar samen in gedachten even reizen! De Inspecteur zorgt tijdens deze krokusvakantie voor een portie ski-nostalgie. Producten waarmee hij zich meteen in Oostenrijk of Zwitserland waant. Dan mag de iconische Almdudler natuurlijk niet ontbreken!

Almdudler is een Oostenrijkse kruidenlimonade die velen onder ons op skivakantie leerden drinken, maar nu ook volop bij ons te verkrijgen is. Het verhaal van Almdudler is een bijzonder familieverhaal. Sven Pichal mocht erover bellen met Thomas Klein, en dat is niet de minste. Het is de zoon van Erwin Klein, dé bedenker van de Almdudler.

De familie Klein heeft altijd een passie gehad voor frisdranken. De grootvader van Erwin Klein (de bedenker van de Almdudler) produceerde op het einde van de negentiende eeuw frisdrank en sodawater. Zijn limonades werden zelfs als de beste van heel Wenen beschouwd. Op een mooie dag in 1957 had Erwin Klein het geweldige idee om de bergen in te trekken, op zoek naar verschillende kruiden waarmee hij een nieuwe limonade kon ontwikkelen. Hij maakte een mix van 32 natuurlijke alpenkruiden, bietsuiker en sodawater. Het resultaat: de Almdudler. De eerste fles Almdudler gaf Erwin Klein als huwelijkscadeau aan zijn bruid Ingrid. Dat was op 17 oktober 1957. De familie Klein noemt Almdudler daarom 'een drankje met hart en ziel'. Het goed bewaakte recept is sinds 1957 ongewijzigd gebleven.

Van Jacob en Marianne tot Almradler

Iedereen herkent Almdudler meteen aan het etiket met daarop een koppeltje in traditionele kledij. "Ze heten Jacob en Marianne en staan al op onze flessen sinds 1957. Ze blijven tot op de dag van vandaag fris, en dat zonder botox", lacht Erwin Klein in 'De Inspecteur'. Wij kennen in België enkel de normale kruidenlimonade, maar in Oostenrijk heeft Almdudler een heel uitgebreid gamma. Suikervrije Almdudler, Almdudler als energiedrank en zelfs Almradler, een versie met bier.

Herbeluister het gesprek met Thomas Klein

Radio 2: De Inspecteur over Almdudler

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!