Alomtegenwoordige Azokleurstoffen

zondag 6 februari 2011 - 15:14
kleurstof
Een niet zo heel erg anonieme luisteraar maakt zich zorgen over een rage die momenteel in onze contreien woedt: het versieren van cupcakes en ander gebak. Dat gebak is niet zozeer het probleem, wel het volledige spectrum aan kleurtjes er aan de versiering gegeven wordt.

Er zijn een zestal courante E-nummertjes die duiden op de zogeheten azo-kleurstoffen: zes kleurtjes waarvan aangetoond is dat ze mogelijks een verband hebben met hyperactiviteit bij kinderen.

Daarom besliste Europa dat er sinds juli 2010 waarschuwingen voor op de verpakkingen moesten komen. Gebruikt de fabrikant een van onderstaande kleurstoffen, al dan niet stiekem, dan moet hij erop zetten: "Kan de aandachtigheid en hyperactiviteit van kinderen nadelig beïnvloeden." Kan tellen!

Reporter Thomas Cordie infiltreerde in de sprookjesachtige wereld van de cupcakekleurderij en klopte in Hasselt op het deurtje van de Koekjesfee. Weet zij hoe je met die stofjes moet omgaan? Of is ze helemaal geen koekjesfee, maar een koekjesheks?

Professor toxicologie Jan Tytgat van de KULeuven zet een en ander gelukkig wel in het juiste perspectief: laten we vooral kalm blijven. Ja, ook die hyperactieve kinderen.

Dit zijn de beruchte 'Southampton Six':

  • E102 - Tartrazine
  • E104 - Chinolinegeel
  • E110 - Geeloranje S
  • E122 - Azorubine
  • E124 - Cochenille Rood A
  • E129 - Allura Rood

Iedereen mee?

We zijn natuurlijk benieuwd of de fabrikanten allemaal in orde zijn met de nieuwe wetgeving. Meestal zul je vaststellen dat de producten waar die kleurstoffen in zaten, plots een lichtjes andere kleurschakering kregen. De fabrikant verandert liever zijn recept om deze 'verdachte' kleurstoffen te vermijden dan dat hij werkelijk kleur moet bekennen. Zeg nu zelf, wie koopt nog een product met zo'n waarschuwing op?

Maar misschien merk jij toch nog een E-tje teveel op, een product waar een van die zes kleurstoffen nog wel in zit, maar zonder waarschuwing? Dan kun je terecht bij het Consumentenmeldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Bel gratis naar 0800 13 500 of mail naar meldpunt@favv.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!