Aperitiefworst: bistro is de lekkerste

vrijdag 5 mei 2017 - 11:36
Bistro wint de smaaktest aperitiefworst.
Het smaakpanel gaf de ‘Patron pur porc’ de hoogste score, maar de aperitiefworst van Carrefour scoort bijna net zo goed.

Heel wat mensen noemen een droge varkensworst van zo’n 30 cm met een wit velletje eromheen sowieso al ‘bistroworst’. Dat merk won ook de smaaktest. Maar lees onderaan zeker ook het fijne over het velletje van de Bistro.

Top 5

  1. Bistro Patron ‘droge worst pur porc’ – 14,65 euro/kg
  2. Carrefour ‘droge worst puur varkensvlees’ – 11,96 euro/kg
  3. Boni ‘droge worst puur mager varkensvlees’ (Colruyt) – 9,45 euro/kg
  4. Panda ‘droge aperitiefworst’ (Aldi) – 9,45 euro/kg
  5. Justin Bridou ‘Baton de berger’ – 19,58 euro/kg

De titel ‘beste koop’ gaat naar Carrefour: de score is bijna net zo goed maar de prijs is beter. Bovendien bevat de worst van Carrefour ook minder calorieën.

 

De ene worst is de andere niet

  • De Patron van Bistro bevat de meeste calorieën (460 per 100g), het meeste vet (ook de meeste verzadigde vetzuren) en de meeste smaakversterkers.
  • Bistro heeft wel het laagste zout- en suikergehalte van de 5.
  • De worst van Carrefour is de logische tweede, met 428 calorieën per 100 gram.
  • Carrefour is wel de enige die de samenstelling van de kruiden en specerijenmengeling prijsgeeft: look, peper, koriander en nootmuskaat.
  • De minst calorierijke is Panda: 347 kcal per 100 g. Dat komt omdat die opvallend minder vet bevat: 23 g (bij Bistro is dat 40 gram).
  • In ruil doet Panda er wel de meeste suiker bij: 2,4 g per 100 g. Bij de anderen is dat gemiddeld 1 gram en bij Bistro zelfs maar 0,2 g.
  • De worst van Panda komt trouwens uit dezelfde fabriek als die van Justin Bridou. Hij is wel gemaakt volgens een ander recept.

 

 

Velletje niet opeten

  • Oorspronkelijk werd het velletje gemaakt uit echte darm, en intussen bestaat er ook al eetbare synthetische namaakdarm (zoals bijvoorbeeld bij rookworst).
  • Bij zo’n gedroogde worst gaat het echter om een kunststof velletje dat je niet mag opeten. Dat staat trouwens ook aangegeven op de verpakking.
  • Traditioneel worden salami’s vaak behandeld met penicilline aan de buitenkant. Die eetbare schimmel helpt om de worst verder te drogen. Dat zorgt ook voor die typische witte kleur.
  • De worsten uit de test worden allemaal industrieel gemaakt, en krijgen hun witte kleur dankzij andere ingrepen.
  • Panda van Aldi gebruikt talkpoeder om hun worst een traditioneel wit uitzicht te geven.
  • Bistro doet er titaniumdioxide op, een witte stof die ook gebruikt wordt in verf of zonnecrème.
  • Als E171 wordt het in de voedingsindustrie dus ook gebruikt voor een witte oppervlaktebehandeling.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!