App toont restaurants die gratis kraantjeswater aanbieden

woensdag 31 juli 2019 - 09:50
Mag je op restaurant een glas kraantjeswater vragen in plaats van een fles water?

Ober!

Ons kraanwater is van zo’n goede kwaliteit dat het perfect kan concurreren met het flessenwater dat je in de winkel koopt. Toch drinken Belgen nog veel vaker water uit flessen. Ook op restaurant bijvoorbeeld. Maar kan je je rekening niet een beetje drukken door een glaasje kraanwater te vragen? Een gratis of goedkoop glas water, dat is een dienst die een horeca uitbater je kan geven of weigeren. Hij beslist er volledig zelf over.

In Nederland gaan er een tijdje stemmen op om kraantjeswater op de kaart te zetten, maar ook daar is het niet wettelijk verplicht. Terwijl het in andere Europese landen de normaalste zaak van de wereld is: in Frankrijk of Italië krijg je automatisch een karaf kraantjeswater op tafel.

20.000 restaurants

De vereniging voor gratis kraantjeswater in Belgische restaurants (free tap water in Belgian restaurants) ontwikkelde een gratis applicatie die je helpt om een restaurant in de buurt te vinden dat gratis kraantjeswater aanbiedt. Er zijn nu al ongeveer 400 plaatsen in heel België die gratis leidingwater aanbieden. Het is de bedoeling dat gebruikers zelf nieuwe plaatsen toevoegen. Het doel is om aan 20.000 restaurants uit te komen, meer kan de app niet aan. "We zouden blij zijn als de app om deze reden zou crashen", aldus nog de makers.

Je kan de app installeren door via de Google Play Store of de Apple Store te zoeken op 'free tap water Belgium'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!