Baby aan de foon

maandag 23 april 2012 - 07:55
babyfoon
Er is een uitgebreid gamma aan babyfoons op de markt. Een eenvoudige babyfoon vind je vanaf ongeveer 45€ en die geeft het geluid weer van je baby. Het allernieuwste is de babyfoon die je kan aansluite

Er is een uitgebreid gamma aan babyfoons op de markt.

Een eenvoudige babyfoon vind je vanaf ongeveer 45 € en die geeft het geluid weer van je baby.
Met de iets duurdere modellen kan je vanaf de ouderkant ook praten met je baby, deze toestellen kosten ongeveer 80 €.
De nieuwe modellen hebben een camera ingebouwd aan de babykant zodat je aan de ouderkant op een schermpje je baby kan zien. Er zijn ook modellen die je kan aansluiten op je tv. Dit zijn dure babyfoons die tussen de 100 en 200 € kosten, of zelfs tot 300 € gaan.

Sommige merken babyfoons zijn verbonden met sensoren, in de vorm van matjes die je onder de matras van het babybedje legt en die de ademhaling registreren. Je vind ze tussen 100 en 200 €.

Het allernieuwste is de babyfoon die je kan aansluiten op je computernetwerk in huis, zodat je vanop elke pc of laptop of zelfs smartphone naar je baby kan kijken. Er is voorlopig 1 merk dat daarmee uitpakt, het systeem kost 200 €.

De prijzen zijn gebaseerd op wat verkocht wordt in enkele lokale babywinkels en verschillende grote ketens.

Veel babyfoons hebben gadgets. Ze kunnen bijvoorbeeld de temperatuur in de kamer aangeven, of een slaapliedje spelen voor je baby. Bij sommige kan je het geluid afzetten. Een trilfunctie of flikkerlicht geeft dan aan of de baby huilt.

Op die allernieuwste na, werken babyfoons analoog of digitaal.

Analoog: geeft meer kans op storing, je kan bijvoorbeeld de baby van je buren horen in jouw babyfoon. Maar er zijn nu ook analoge babyfoons die voor een stuk digitaal werken waardoor de storing veel minder is dan pakweg 10 jaar geleden.

Digitaal: werken met DECT-technologie (digital enhanced cordless telecommunications).

Dit type zijn volgens een importeur de meest verkochte babyfoons.
Er wordt van beweerd dat ze meer straling afgeven dan analoge babyfoons. Maar ook die zijn niet stralingsvrij.

Het bereik van babyfoons is gewoonlijk rond de 300m.

In verband met straling geeft Lieven Hollevoet, van onderzoeksbureau IMEC de raad om een babyfoon op minstens 1m afstand van de baby te zetten. Hoe verder ervan af, hoe minder straling. Zowel analoge als digitale babyfoons geven straling af. Babyfoons met een camera die altijd voort beelden doorstuurt, geeft meer straling dan een babyfoon die enkel actief is als er geluid wordt waargenomen.

Maar hij wijst er ook op dat die straling niet moet overschat worden, want ze is heel erg klein: "Als je met je GSM belt sta je aan meer straling bloot"

Leen Du Bois van Kind en Gezin wijst erop dat een babyfoon niet altijd noodzakelijk is. Als je hem wil gebruiken ter preventie van wiegendood, dan is een babyfoon maar een lapmiddel. Zelf naar je baby gaan kijken is dan nog het beste.

Meer lezen bj Kind en Gezin:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!