Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Banken: wat kost overlijden?

wo 18 sep. - 6:15

Domiciliëringen worden samen met je bankrekeningen geblokkeerd. Als je partner overlijdt, moet je verplicht aan al de banken waar je partner rekeningen had (al dan niet gemeenschappelijk met jou) een
Banken: wat kost overlijden?

Domiciliëringen worden samen met je bankrekeningen geblokkeerd

Als je partner overlijdt, moet je verplicht aan al de banken waar je partner rekeningen had (al dan niet gemeenschappelijk met jou) een overlijdensakte sturen.

De bank blokkeert dan de rekeningen en geeft aan het registratiekantoor door hoeveel geld er op de rekeningen en in de kluizen zit. Hierop baseert het registratiekantoor zich voor het berekenen van de successierechten.

Ook de domiciliëringen die afhangen van die rekeningen worden stopgezet. En dan kan je aanmaningen krijgen van de leveranciers.
Om dit te voorkomen, laat je de bedrijven in kwestie best met een simpel telefoontje of mailtje weten wat er aan de hand is.

Ook als je al extra hebt moeten betalen, krijg je die ‘boetes’ terugbetaald. Je bank kan je helpen aan een lijstje van de domiciliëringen die nog lopen.

Klik hier voor de informatie over Telenet
Klik hier voor de informatie over Belgacom/Proximus
Klik hier voor de informatie over Mobistar ()
Klik hier voor de informatie over Base

Uitzonderingen

De bank laat de erfgenamen wel toe een aantal rekeningen te betalen vanop die geblokkeerde rekening.
Dat zijn de kosten voor de begrafenis, voor de laatste ziekenhuiskosten, voor energie en waterfacturen van je eigendom en ook voor de afbetaling van een hypothecaire lening.
Consumptiegoederen of diensten zoals internet vallen hier niet onder.

5000 euro voor langst levende echtgenoot

De langst levende echtgenoot kan wel nog wat geld gebruiken van die rekening – tot maximaal 5000 euro. Dat is een schitterende zaak voor mensen die alleen maar een gezamenlijke rekening hebben – zo kun je toch de eerste periode doorkomen. Maar voor alle duidelijkheid: die 5000 euro telt natuurlijk wel nog altijd mee voor de successierechten…

Bankkosten bij afhandelen dossier

Elke bank is vrij te bepalen hoeveel kosten hij aanrekent voor het afhandelen van een dossier bij een sterfgeval. Sommigen doen dit gratis, andere vragen hier 150 euro voor.
Bij spaargids.be (http://www.spaargids.be/sparen/kosten-nalatenschap.html) hebben ze de kosten vergeleken en actualiseren ze die ook regelmatig.

Sommige banken rekenen een tarief aan per maand. Zoals Argenta bijvoorbeeld .Volgens Marc De Moor van het directiecollega van Argenta doen ze dat omdat dossiers soms lang kunnen aanslepen.
Hij zegt ook dat je kan onderhandelen over deze kosten met je kantoorhouder.

Slapende rekeningen

Het is geen slecht idee om na te gaan of je nog slapende rekeningen hebt bij één of andere bank, of rekeningen waar niks meer op staat. Stel jezelf de vraag of ze nog nodig zijn en sluit ze eventueel af. Zo hoeven je erfgenamen er later geen kosten meer voor betalen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet