Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bankenfederatie Febelfin waarschuwt: "Wees geen geldezel en spreek erover met je kinderen!"

wo 4 dec. - 6:58

Geldezels (of in het Engels 'money mules') zijn mensen die illegaal geld via hun rekening laten doorsluizen. De geldezel knapt dus het vuile werk op van de criminelen maar blijft achter met een hoop miserie. Vaak zijn het mensen die het financieel moeilijk hebben of jongeren die op een makkelijke manier aan geld willen geraken.

Bankenfederatie Febelfin merkt dat het fenomeen toeneemt en waarschuwt daarom zowel ouders als jongeren. Jongeren zijn vaak nog goedgelovig en net daarom moet deze problematiek en de gevolgen ervan ook duidelijk zijn voor hen.

Hoe werkt het precies?

Fraude met geldezels volgt een herkenbaar patroon. De potentiële geldezel wordt online of in het echte leven benaderd door een ronselaar met de vraag om zijn bankrekening of bankkaart en pincode uit te lenen in ruil voor een vergoeding. Online zijn sociale media als Instagram en WhatsApp populair, offline gebeurt het bijvoorbeeld in uitgaansbuurten, aan het station en in de buurt van scholen.
 
De ronselaar vertelt de geldezel wat hij moet doen en welke mooie bedragen anderen al hebben verdiend op deze manier. De handeling wordt omschreven als volkomen veilig of als een vriendendienst. In realiteit heeft de ronselaar de bankrekening of bankkaart van de geldezel nodig om illegaal geld op door te sluizen of om er datzelfde geld cash mee af te halen. Geld dat meestal gestolen is via phishing.
 
Het is net door de rekening of de kaart van de geldezel te gebruiken dat de criminelen elk spoor naar zichzelf wissen.  

Grote gevolgen

Een geldezel beseft meestal niet dat hij deelneemt aan criminele activiteiten. Maar ook al lijkt het erop dat hij zelf geen strafbare feiten pleegt, hij is wel degelijk verantwoordelijk voor wat er op zijn rekening gebeurt en kan hiervoor aansprakelijk gesteld worden.
 
Is de geldezel een minderjarige, dan kunnen de ouders aansprakelijk gesteld worden. In de praktijk wil dat zeggen dat de geldezel (en zijn ouders) het geld dat via zijn rekening is doorgesluisd integraal zal moeten terugbetalen aan het slachtoffer. Hij riskeert ook fikse gerechtelijke en fiscale boetes. Zijn bank kan weigeren hem nog een bankrekening, bankkaart of lening toe te kennen.
 
Naast de strafrechtelijke en financiële gevolgen is er ook een hoog risico op fysiek geweld. De ronselaars zijn namelijk geen doetjes die het beste voor hebben met hun geldezels. De mooie vergoeding stelt in de praktijk dan ook vaak weinig tot niets voor. Integendeel: de geldezel blijft vaak met een geplunderde rekening achter. 

Spreek er over

Dat jongeren de gevaren hiervan niet inzien, kan onder meer te wijten zijn aan het feit dat hun ouders of grootouders weinig met hen praten over veilig omgaan met geld en digitale mogelijkheden. Om het bewustzijn rond geldezels aan te scherpen en op de gevaren ervan te wijzen bij jongeren, probeert Febelfin met een campagne op Instagram jongeren bewust te maken van het probleem. Instagram is trouwens een kanaal waar ronselaars vaak heel actief op zijn.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet