Bankuittreksels bijhouden? Neem het zekere voor het onzekere.

woensdag 12 februari 2020 - 08:00
Hoe lang moet je bankafschriften bijhouden? En kan een bank voor jou afschriften opzoeken van 25 jaar geleden? De Inspecteur maakt een overzicht.

5 of 10 jaar?

Je bankuittreksels zijn een bewijs van je uitgaven en ontvangsten op je rekening. Ze kunnen van pas komen bij de belastingaangifte of betwistingen of vragen rond overschrijvingen te bewijzen. De Vlaamse overheid raadt aan om je uittreksels vijf jaar bij te houden.

Tegenwoordig worden bankafschriften meestal digitaal aangeboden en dit gedurende 10 jaar. Wil je je documenten langer bewaren, dan kan je ze best downloaden en op een veilige plek bewaren of afdrukken.

 

Belangrijke afschriften bewaar je best zelf op een veilige plek. Weg is weg na 10 jaar.

Isabelle Marchand, Febelfin

Wat doet de bank?

Banken zijn verplicht om afschriften 10 jaar bij te houden. Dat is een verjaringstermijn dat heel gebruikelijk is in het burgerlijk recht, en dus meestal voor komt. Na 10 jaar zijn banken verplicht om die informatie te verwijderen, omwille van de dataprotectieregels (GDPR).

Alleen in het geval van een gerechterlijk onderzoek zou die termijn verlengd kunnen worden. Als er geen (juridische) grondslag meer bestaat voor het bewaren van de gegevens moeten banken (conform GDPR) data verwijderen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!