Ben je verzekerd wanneer je tijdens het thuiswerken 's middags een broodje haalt? En wat met kinderen van school halen?

vrijdag 18 september 2020 - 11:30
Sinds de coronacrisis werken heel wat mensen vaker van thuis uit. Ook luisteraar Steven Aerts. Hij gaat soms 's middags een broodje halen tijdens het thuiswerken. Maar wat als hij dan een ongeval heeft? Is hij dan wel verzekerd?

Gezellig samen lunchen met de collega's is geen optie wanneer je thuis werkt. Maar je moet natuurlijk wel eten. Dus kan het gebeuren dat je tijdens het telewerken 's middags even je huis verlaat om een broodje te gaan halen bij de lokale snackbar. Maar stel dat je onderweg een ongeval hebt. Ben je dan wel verzekerd?

Woon-werkverkeer is uitgebreid

Volgens Sigrid Dereymaeker, telewerkexperte bij SDWorx ben je in principe verzekerd. "De wetgever heeft de regels rond woon-werkverkeer uitgebreid. Een verplaatsing voor de lunch valt daar tegenwoordig ook onder. Dus als je 's middags naar de bakker gaat, kan dat zeker een arbeidsongeval zijn."

Uiteraard moet het allemaal redelijk blijven. Je middagpauze gebruiken als excuus om te gaan funshoppen is uiteraard niet de bedoeling. "Het is daarom belangrijk om in de eerste plaats duidelijk met je werkgever af te spreken wanneer je werkuren beginnen en eindigen. Als er dan een ongeval gebeurt tijdens die werkuren kan het gezien worden als een arbeidsongeval."

Wat met kinderen naar de crèche of school brengen?

Veel werknemers zetten hun kinderen af aan school of crèche op de weg naar het werk. Normaal gezien valt dat onder woon-werkverkeer. Maar nu keren ze daarna gewoon naar huis. Geldt die regeling dan nog wel? "Ook daar heeft de wetgever de regels aangepast. Als je je kinderen naar school brengt en dan weer naar huis rijdt, valt dat ook onder woon-werkverkeer. Moest er dan een ongeval gebeuren, dan ben je verzekerd via je werkgever."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!