Benny zijn zoon werd gebruikt als geldezel: "Dit kan je gezin verwoesten"

woensdag 4 december 2019 - 08:02
Vandaag wil Bankenfederatie Febelfin het toenemende fenomeen van geldezels onder de aandacht brengen. Geldezels zijn meestal jongeren of mensen die het financieel moeilijk hebben, die gebruikt worden door criminelen als tussenpersoon om geld door te sluizen. Het overkwam ook de 16-jarige zoon van Benny.

Het verhaal van Benny bewijst dat niet alleen kansengroepen, maar ook goed menende, ietwat naïeve jongeren een makkelijke prooi vormen. Hij doet zijn verhaal bij "De Inspecteur" omdat hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van het fenomeen en de gevolgen er van.

Hoe gebeurde het precies?

Afgelopen zomer werd Benny gecontacteerd door zijn bankdirecteur. De bank had verdachte transacties opgemerkt op de rekening van zijn 16-jarige zoon.

“Een medeleerling had mijn zoon verteld dat zijn broer een brommer wou kopen maar dat dat niet lukte omdat hij geen bankrekening heeft. Dus vroegen ze mijn zoon of hij even zijn rekening en kaart ter beschikking wou stellen. Mijn zoon kent die jongen al vier jaar, er stond geen geld op zijn rekening en hij had niet de minste argwaan. Bovendien beloofden ze hem dertig euro voor de moeite.", vertelt Benny.


De criminelen overtuigden de jongen er vervolgens van om codes aan te vragen bij de bank zodat ze de opvraaglimieten konden verhogen. Eens ze de rekening, de kaart en de kaartlezer in handen hadden, werd het spel in gang gezet. Via phishing werd 20.000 euro gestolen van de rekeningen van twee andere mensen. Het geld schreven de criminelen over op de rekening van Benny’s zoon. Nadat er al 13.000 euro was afgehaald, greep de bank in en werd de rekening geblokkeerd.
 

“We hebben meteen een klacht ingediend bij de politie. Ondertussen is mijn zoon ook al verhoord als verdachte, al heeft de politie inspecteur vastgesteld dat hij te goeder trouw handelde. Het onderzoek loopt nog en de zaak zal wellicht nog een gerechtelijk staartje krijgen. Het gestolen geld dat via de rekening passeerde, hebben we gelukkig niet moeten terugbetalen want daar is de bank tussengekomen. Maar dat gebeurt blijkbaar niet altijd, financieel had het dus ook veel slechter kunnen aflopen." 
 

Oproep van Benny

Ouders moeten hun kinderen op het hart drukken om nooit hun bankkaart of pincode uit te lenen, ook niet aan iemand die ze goed kennen. Maar het is erg moeilijk om je kinderen in het oog te houden, zeker als je weet dat de meesten actief zijn op verschillende sociale media, waar dit soort fraude ook schering en inslag is.”

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!