Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bestaat het bonus/malussysteem nog?

wo 24 apr. - 6:15

De “burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto” vergoedt schade aan anderen als je een ongeval veroorzaakt. Dat kan een andere auto zijn, maar ook een voetganger, fietser of zelfs een passagier in
Bestaat het bonus/malussysteem nog?

De “burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto” – ‘t is een mondvol, maar dat is gewoon de minimale autoverzekering en een van de weinig verplichte verzekeringen in ons land.

Die verzekering vergoedt schade aan anderen als jij een ongeval veroorzaakt. Dat kan een andere auto zijn, maar ook een voetganger, fietser of zelfs een passagier in je eigen auto. Ze doet ook denken aan het bonus/malussysteem.

Alleen… bestaat die bonus-malus nog wel?



Bonus/malus

Sinds 2004 is de koppeling van een bepaalde schaal aan een bepaald tarief onder invloed van Europa verboden. In België bestaat er dus geen uniform bonus/malussysteem meer. Maar verzekeraars hebben nu een eigen intern systeem ontwikkeld om een bepaalde premie te kunnen koppelen aan een bepaald profiel van autobestuurder.



Ondoorzichtig

Test Aankoop is niet enthousiast over het verlies van het uniform bonus/malussysteem om verschillende redenen.

  • het huidige systeem – dat elke verzekeraar zelf bepaalt – is ondoorzichtig. Je kan als consument moeilijker verschillende verzekeringen en tarieven vergelijken
  • sommige verzekeraars hebben een ongunstiger systeem uitgevonden dat de consument zwaarder straft als hij een ongeval in fout veroorzaakt
  • verzekeraars reiken nu ‘jokers’ uit – een voordeel dat je krijgt door niet te stijgen op de ‘ladder’ na een ongeval – maar dat krijg je pas na lange jaren van trouw en bovendien is het concrete financiële voordeel eerder beperkt



Wat bepaalt je premie?

Wat je bonus/malusgraad is en hoeveel je dus precies betaalt voor een autoverzekering, hangt van verschillende factoren af:

  • je leeftijd en dus rijervaring
  • in hoeveel ongevallen je al betrokken bent geweest
  • het type wagen. Heb je een wagen met een groot vermogen, word je automatisch beschouwd als een groter risico.
  • woonplaats: woon je in een agglomeratie? Of in een stad en werk je daar ook? Dan is de kans groter dan je een ongeval veroorzaakt.
  • het aantal kilometer per jaar: rijd je minder dan 10 000 of 12 000 km per jaar dan zijn er verzekeringen die gunstige tarieven voorstellen.

- …

Een tijdje niet rijden

Enkele jaren niet rijden is ook genoeg om de bonus/malusgraad te doen stijgen. Want voor de verzekeraar zit er dan een gat van enkele jaren in je rijverleden, en daar houdt hij rekening mee. Er is geen probleem als je hem informatie kan bezorgen over je rijhistoriek, door een attest van je (vorige) verzekeraar te bezorgen.

Ook als je enkele jaren met een bedrijfswagen of een dienstvoertuig hebt gereden, ben je verplicht die informatie door te geven aan je (nieuwe) verzekeraar.


Tariferingsbureau

Als je geen BA autoverzekering vindt bij een gewone verzekeraar – omdat je een ernstig ongeval hebt veroorzaakt of omdat je een betalingsachterstand hebt gehad, dan kan je altijd nog bij het Tariferingsbureau terecht.

De afgelopen drie jaar kreeg het Tariferingsbureau 25 tot 30% meer aanvragen dan voordien. Dat heeft voor een deel met de crisis te maken.


Autoverzekering kidsproof?

Misschien rijden jouw kinderen wel rond met je auto. Heel wat ouders nemen dat risico omdat een verzekering voor jonge bestuurders erg duur is. Die kost al gauw zo’n 3 à 4 keer meer dan een verzekering voor een ‘ervaring’ chauffeur ouder dan 28 jaar.

Voor de verzekering is het geen probleem dat je kinderen af en toe met je auto rijden. Zolang het niet regelmatig is, want dan moet je dat wel laten weten. Wie zijn verzekeraar niet op de hoogte brengt dat andere personen – zoon of dochter of nog iemand anders – regelmatig met zijn voertuig rijdt en er gebeurt een ongeval, dan kan de verzekeraar een verhaalrecht uitoefenen en de gemaakte kosten terughalen bij de veroorzaker van het ongeval.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet