Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Betaal je binnenkort de boodschappen met jouw vingerafdruk?

wo 22 jan. - 7:30

Je smartphone ontgrendelen met je vingerafdruk is tegenwoordig standaard. Maar hoe herkent die jouw vinger dan? En is die technologie veilig genoeg om er ook betalingen mee uit te voeren? Wetenschapsjournalist Koen Wauters zoekt het uit.
Smartphones met vingerafdrukherkenning zijn al goed ingeburgerd

Elektrische stroom

Wanneer je vandaag een nieuwe smartphone koopt heeft die in bijna alle gevallen een vingerafdruk-scanner aan boord. Bij het instellen van het toestel moet je eerst je vingerafdruk registreren. Je legt daarbij je vinger op de knop van je telefoon.

Daaronder zit een sensor. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een camera die een beeld maakt van je vingerafdruk. De sensor werkt aan de hand van een hele lichte elektrische stroom. Die registreert de vorm van de boogjes en de lijntjes van je vingerafdruk.

Een computerprogramma zet het patroon van je vinger om in data. De lijntjes worden dus een cijfercode. De wiskunde die wereldwijd wordt gebruikt om vingerafdrukken te verwerken, is trouwens ontworpen door de Belgische wiskundige Ingrid Debauchies.

Die data worden in het interne geheugen van je telefoon bewaard, op een afgescheiden en goed beveiligde locatie. Telkens wanneer je je vinger op de sensor legt, gebeurt hetzelfde. Het patroon wordt omgezet in data en die worden vergeleken met de oorspronkelijke cijfercode. Komen de gegevens overeen? Dan krijg je toegang tot je telefoon.

Zijn je handen nat of vettig? Dan zal de elektrische stroom iets andere data genereren. Het kan dan gebeuren dat inloggen niet meteen lukt.

Veilig?

Het patroon op onze vingers heeft wel degelijk een functie. De ribbeltjes doen ons beter voelen (en dan vooral lichte trillingen). Bovendien verhogen ze ook een beetje onze grip, bijvoorbeeld als we gladde dingen vastnemen.

Maar het allerhandigste aan vingerafdrukken is dat ze uniek zijn. Zelfs identieke tweelingen hebben niet hetzelfde patroon. Al hebben familieleden wel vaak patronen die op elkaar lijken.

Jouw vingerafdrukken werden al in de baarmoeder gevormd, en veranderen niet meer doorheen je leven. Ideaal dus om jou mee te identificeren!

Toch kan het fout gaan. Volgens Iphone-producent Apple is er een kans van 1 op 50.000 dat iemand anders met zijn vingerafdruk je telefoon kan ontgrendelen. Door louter toeval, omdat zijn vingerafdruk heel erg lijkt op de jouwe.

Toch is dat nog altijd veiliger dan een 4-cijferige code, want de kans dat die geraden wordt is 1 op 10.000.

Hacken

Daarnaast zijn er uiteraard ook mensen met slechte bedoelingen. Hackers zijn er al in geslaagd om een telefoon te ontgrendelen op basis van een vingerafdruk die bijvoorbeeld achtergelaten werd op een drinkglas. Het is verre van gemakkelijk, maar het kan.

Daarom is voorzichtigheid in sommige gevallen aangewezen. Doe je bijvoorbeeld een bankverrichting via je telefoon? Dan gebruik je best een combinatie van verschillende beveiligingssystemen. Met andere woorden: de vingerafdruk én de pincode is veiliger dan één van beide. Je kunt dat meestal aanpassen in de instellingen van je bank-app.

Wel geruststellend: de bank-app zet de gegevens van je vingerafdruk niet in de cloud. Ze blijven veilig op je telefoon bewaard en zijn daar moeilijk te vinden voor hackers.

Maar dat kan veranderen. Supermarktketen Carrefour onderzoekt al of het klanten in de toekomst kan laten betalen met een vingerafdruk. Roemeense klanten van de keten hebben de technologie al getest en het proefproject verliep blijkbaar goed.

Ook Carrefour België voert nu ook een haalbaarheidsstudie uit, maar wil er voorlopig nog geen datum plakken op de uitrol van het systeem. Eerst wil de supermarktketen zeker zijn dat het systeem veilig is, want het kan pas werken als jouw vingerafdruk geregistreerd staat in een systeem van een derde partij.

Check dus in de eerste plaats de algemene voorwaarden en vraag na waar de gegevens van je vingerafdruk zullen terechtkomen.

Een mogelijke piste is volgens Carrefour om de gegevens op te slaan bij de financiële instelling van de klant, en dus niet op de servers van de winkelketen zelf.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet