Betalen met chip in je hand: nog niet voor morgen

dinsdag 30 april 2019 - 08:31
"De Inspecteur" krijgt een opvallend bericht van Kevin. Hij heeft een NFC-chip in zijn hand waarmee hij al heel wat applicaties kan bedienen. Alleen die chip koppelen aan zijn bankkaart gaat niet. En dat vindt Kevin een gemiste kans.

NFC - wat?

NFC staat voor Near Field Communication en is een manier om contactloos te communiceren. De chip in Kevin's hand meet 2 op 12 millimeter en is geplaatst door een handchirurg. Op de foto hierboven kan je zien hoe zo'n chip eruit ziet maar in werkelijkheid zit die in het hand geplant en is die onzichtbaar. 

Kevin kan momenteel al heel wat applicaties bedienen:

  • De lift oproepen
  • Sloten van het huis openmaken
  • GSM-apps bedienen
  • De chip is gekoppeld aan zijn studentenkaart waardoor hij op de avondschool makkelijk kan printen, broodjes betalen of een Cola uit de automaat roepen

Wat Kevin mist is contactloos betalen aan een betaalterminal: "Een toepassing die momenteel nog niet mogelijk is, is mijn bankrekening koppelen aan de chip. Kan mijn bank het serienummer van de chip niet gewoon koppelen aan mijn account?". 

"Kwestie van veiligheid"

Volgens Febelfin is dit niet mogelijk vanwege de veiligheid: "Chips in bankkaarten zijn EMV-gecertificeerd, dat is een Europese betaalstandaard die bepaalt welke veiligheidsnormen er gevolgd moeten worden".

Alle betaalterminals en ATM's zijn EMV-gecertificeerd. Er zijn slechts een beperkt aantal partijen die zo'n certificaten uitgeven. "De chip in Kevin's hand zal zeer waarschijnlijk niet voldoen aan die EMV-standaarden, daarom is betalen op die manier nog niet mogelijk", zegt Febelfin.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!