Betalen zonder pincode, is dat wel veilig?

woensdag 14 februari 2018 - 09:00
Als je betaalt met je debetkaart, geef je je pincode in. Dat is normaal. En veilig. Maar bij sommige toestellen moet je je pincode niet ingeven, en kan je gewoon betalen door je kaart in het toestel te stoppen. Is dat wel veilig?

Gebruiksgemak

Betalen zonder je pincode te moeten geven, gebeurt bijvoorbeeld bij parkeerautomaten of drankautomaten. Die toestellen zijn niet uitgerust met een bakje waarop je je pincode kan intikken. Daar kan je betalen door gewoon je kaart in het toestel te stoppen. Dat is makkelijk en snel.

En veilig. Want zulke transacties worden op dezelfde manier verwerkt als transacties die met een pincode gebeuren. En het kan alleen voor kleine betalingen van maximum 25 euro per transactie.

Altijd je pincode geven? Dat kan. Maar...

Je bank kan je kaart zo instellen dat je altijd je pincode moet ingeven. Maar dat is niet zo verstandig. Want toestellen die niet zijn uitgerust met een bakje om je pincode in te geven, komen steeds meer voor. Dus het zou dan wel eens kunnen dat je niet kan betalen aan een parkeerautomaat. 

Contactloos betalen

Contactloos betalen is nog iets anders. Als je contactloos betaalt, dan swipe je met je bankkaart of je smartphone langs de terminal van een handelaar waar je anders je code zou intikken. Je moet je kaart niet in een toestel steken. Dat is het grote verschil met pinloos betalen. 

Kaart kwijt? Cardstop bellen!

Ben je je bankkaart kwijt? Bel dan meteen Cardstop op 070 344 344. Want een dief kan met je kaart wel kleine bedragen afhalen door pinloos of contactloos te betalen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!