Bezoek van maximaal een half uur en verplichte coronatest voor personeel: deze maatregelen liggen op tafel voor de heropening van kappers

vrijdag 5 februari 2021 - 09:48
Adam Winger for Unsplash
Vandaag zit de overheid samen over de heropening van kapperszaken. Dus misschien is jouw coronacoupe binnenkort verleden tijd! Charles Antoine Huybrecht van de kappersfederatie 'Febelhair' vertelt bij 'De Inspecteur' op Radio 2 over het overleg met de overheid en de mogelijk strengere maatregelen tijdens een kappersbezoek.

Kappers zijn al sinds eind oktober gesloten. Hun wachtlijsten zijn lang en de zin om opnieuw klanten te ontvangen, is groot. Het is op dit moment nog niet zeker of de kappers opnieuw mogen opengaan. En het is ook nog niet duidelijk hoe dat kappersbezoek eruit zal zien. De overheid neemt vandaag een beslissing. Het lijkt er sterk op dat kappers zullen kunnen heropenen maar het zal onder strenge voorwaarden gebeuren. “Veiligheid boven alles”, aldus premier Alexander De Croo.

De kappers zelf vinden veiligheid ook belangrijk. “We hebben de voorbije weken en dagen veel gesprekken gehad met virologen en politici over de heropening”, zegt Charles Antoine Huybrecht van kappersfederatie 'Febelhair'. “Er is nog niks zeker. We weten ook niet exact wat de voorwaarden zullen zijn."

Voor ons is het nog een verrassing wat de exacte maatregelen zullen zijn. 

Charles Antoine Huybrecht, kappersfederatie 'Febelhair'

"Te strenge maatregelen maken heropenen niet rendabel" 

Er sijpelen al enkele geruchten binnen over de maatregelen die kappers zullen nemen. Zo zou een kapbeurt misschien maximum een half uur mogen duren, wat een kleurspoeling bijvoorbeeld moeilijk maakt. “Die voorwaarde hebben wij nooit besproken, dus wij schrikken van dat gerucht. Als het zo is, is een heropening voor ons onmogelijk. Dan kunnen we niet rendabel”, zegt Huybrecht. Om de ventilatie te controleren zou een CO2-meter verplicht worden. “Die maatregel is zeker haalbaar”, vertelt Huybrecht. “Zolang er maar genoeg meters beschikbaar zijn voor alle 22.000 kapperszaken in België.”

Verplichte tests voor kappers?

Een andere veel besproken maatregel is het testen van kappers op het coronavirus. Elke kapper zou zich regelmatig moeten laten testen. Maar dat ligt moeilijk volgens Huybrecht. “Als kappers een test moeten laten afnemen, wie zal dat dan betalen? Voor kapperszaken zelf wordt dat een grote kost”. Ook het wachten op het testresultaat zal voor moeilijkheden zorgen. “We vragen ons af wat het personeel moet doen in afwachting van het resultaat. Blijven zij dan thuis en vallen ze dan onder de regeling van tijdelijke werkloosheid of moeten de werkgever die mensen doorbetalen?"

De maatregel om kappers regelmatig te laten testen, roept heel veel vragen bij ons op. We hopen dat de overheid ook met ons rekening houdt.

Charles Antoine Huybrecht, kappersfederatie 'Febelhair'

Wordt een kappersbezoek dan ook duurder binnenkort?

Al die extra maatregelen zouden ook gevolgen kunnen hebben voor de prijzen. “Het zou kunnen dat de prijzen in kapperszaken iets naar omhoog gaan. Maar wij hopen ook op bijkomende steunmaatregelen van de overheid, zodat we rendabel kunnen blijven. We zijn het zeker en vast niet afgeleerd in de afgelopen maanden. Onze creativiteit staat op een heel hoog niveau. We staan te poppelen om terug open te gaan maar hopen dat de politici rekening houden met ons", besluit Huybrecht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!