Bijbetalen voor extra beenruimte op het vliegtuig: krijg je die dan ook?

vrijdag 19 juli 2019 - 09:47
Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, kan je bijbetalen om zelf je stoel te kunnen kiezen. Maar, krijg je die ook altijd?

Bij heel wat touroperators kan je bijbetalen voor een bepaald type stoel op het vliegtuig. Maar veel reizigers hebben daar verkeerde verwachtingen over. Ze boeken bijvoorbeeld een stoel op de laatste rij, maar moeten plots helemaal vooraan gaan zitten.

"Dat is perfect normaal", zegt Sebastien Pauwels, woordvoerder bij Neckermann. "Je kiest immers bij je boeking een type stoel, bijvoorbeeld een stoel aan het gangpad of het raam. Je krijgt op dat moment ook een bepaald rijnummer. Maar, let op, dat rijnummer is niet gegarandeerd." Of je aan het raam of het gangpad zit, daar kan je dus zeker van zijn. Maar wáár je gangpad-stoel zich exact gaat bevinden, dat kan nog wijzigen. "Als je bijbetaalt om met je medereizigers samen te zitten, dan is dat ook gegarandeerd."

Grotere mensen proberen vaak een stoel aan de nooduitgang te reserveren omdat er daar iets meer beenruimte is. Maar je mag er niet van uit gaan, dat je die plaats ook zeker krijgt. "Nooduitgangstoelen worden niet gecommercialiseerd. Aan die stoelen hangen strenge veiligheidsnormen vast. Kinderen of zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld niet aan de nooduitgang zitten."

Het is dus een beetje een loterij. Je kan het risico nemen om een plaats aan de nooduitgang te reserveren. Bij Neckermann kost dat 'risico' je 9,99 euro per persoon, per vlucht. Maar het boordpersoneel mag je dus nog altijd naar een andere rij sturen. Heb je bijbetaald voor een plaats aan het raam of naast je partner, dan mogen ze dat niet weigeren!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!