Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Blijf in uw kot. Maar kom buiten om bloed en plasma te geven.

do 2 apr. - 6:55

"Blijf gewoon bloed geven zoals je dat altijd doet." Dat is de oproep van het Rode Kruis Vlaanderen aan al haar donoren. Nu we massaal in ons kot moeten blijven, blijven er ook veel bloed- en plasmadonoren thuis. Een verplaatsing om bloed te geven is nochtans een essentiële verplaatsing. Want er is dan wel geen bloed nodig in de strijd tegen corona maar ziekenhuizen hebben bloed nodig voor andere belangrijke medische behandelingen.

Rode Kruis Vlaanderen roept al haar donoren op om tijdens deze coronacrisis gewoon bloed en plasma te komen geven zoals altijd.

Ziekenhuizen hebben nood aan bloed 

In de strijd tegen corona is er dan wel geen bloed nodig. Maar ziekenhuizen hebben nog altijd nood aan de vaste voorraad bloed. Dat vertelt woordvoerster Ine Tassignon.

"Er is iets minder vraag naar bloed omdat niet-dringende ingrepen uitgesteld worden en omdat er minder ongevallen zijn. Maar daar tegenover staat een forse daling van het aantal donoren. Daardoor riskeren we toch een tekort te hebben aan bloed. En het laatste wat we nu nodig hebben, is een tekort aan bloed.  Ziekenhuizen hebben andere zorgen aan hun hoofd." 

Om te bewijzen dat je om bloed te geven je kot uit mag, voorziet het Rode Kruis voor alle donoren die een afspraak hebben gemaakt een digitaal attest.

Fysiek contact wordt zoveel mogelijk beperkt 

Als je bloed gaat geven, moet je normaal gezien je identiteitskaart afgeven aan een medewerker van het Rode Kruis. Die stopt je kaart in de kaartlezer om je te registreren als donor. 

Dat is dezer dagen niet aan de orde. Je moet als donor zelf je identiteitskaart in de lezer stoppen. Het is één van de maatregelen die het Rode Kruis neemt om het fysieke contact tot een minimum te beperken. Ine Tassignon: "Onze donoren moeten zelf hun identiteitskaart in de lezer stoppen. Ze moeten ook zelf het polsbandje met hun donorgegevens erop aandoen. En de dokter meet je bloeddruk niet meer, maar stelt een aantal gerichte vragen om te weten hoe je je voelt." 

Door het fysieke contact tot een minimum te beperken, kan het Rode Kruis een veilige omgeving garanderen voor alle donoren. "We vragen aan alle donoren om bloed te komen geven als ze zich goed voelen. Als je je ziek voelt of er is iemand in je omgeving die symptomen van corona vertoont, blijf je beter thuis." 

Je hoeft je als donor geen zorgen te maken dat je door het geven van bloed of plasma anderen kan besmetten met het coronavirus. "Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het feit dat het virus overdraagbaar is via het bloed", aldus Tassignon.  

Het laatste wat we nu nodig hebben, is een tekort aan bloed. Ziekenhuizen hebben andere zorgen aan hun hoofd.

— Ine Tassignong, Rode Kruis Vlaanderen

Testen op antistoffen tegen corona 

Vanaf vandaag, donderdag 02 april, gaat het Rode Kruis wel een bijdrage leveren aan het onderzoek naar corona. 

Het Rode Kruis Vlaanderen laat bloedstalen van gezonde donoren onderzoeken op antistoffen tegen het coronavirus. "Wie antistoffen heeft, is al besmet geweest. Zo kunnen wetenschappers te weten komen hoeveel mensen in ons land al dan niet bewust besmet zijn geweest met het virus. De resultaten kunnen belangrijke informatie opleveren voor de toekomst", zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. 

Tassignon vertelt dat er uit de screening twee belangrijke conclusies getrokken kunnen worden. "Wetenschappers zullen kunnen zien wat de effectieve besmettingsgraad is. Tegelijkertijd zullen ze ook inzicht krijgen in de ontwikkeling en de sterkte van de weerstand van besmette patiënten."

De donoren van Rode Kruis Vlaanderen vormen een testpopulatie die representatief is voor de algemene bevolking: ze zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en zorgen voor een continue voorziening van stalen. Daardoor kan het onderzoek over een langere periode lopen, klinkt het.

Als donor weet je niet of je antistoffen hebt

Het rode kruis zal maandelijks 6000 bloedstalen leveren aan Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid dat het onderzoek zal leiden.

De stalen worden anoniem getest. Als donor kom je dus niet te weten of jij al dan niet antistoffen hebt tegen het coronavirus. Dat lijkt misschien gek maar Ine Tassignon benadrukt dat het voor jou als persoon geen meerwaarde is om dat te weten. "Ofwel heb je geen antistoffen en dan heb je het virus nog niet gehad. Ofwel heb je wél antistoffen en dan heb je het virus al gehad. Maar tegen de tijd dat de informatie van jouw staal tot bij jou zou komen, is het virus alweer uit je lichaam verdwenen." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet