Boerenpaté: de ene boer is de andere niet

maandag 11 januari 2016 - 08:34
Welke is de lekkerste boerenpaté?
Boerenpaté komt natuurlijk al lang uit de fabriek, maar welke smaakt het meest authentiek?

Geen smeerpaté of roompaté deze keer: de Inspecteur gaat op zoek naar de lekkerste boerenpaté!

De ‘grovere variant' zeg maar, waar er wel stukjes in zitten. Lever onder andere, want paté is nu eenmaal een vleesbereiding die uitgevonden werd om lever langer te kunnen bewaren.

Smaaktest

Het smaakpanel van de Inspecteur proefde 5 plakken zelfverklaarde ‘boerenpaté’ uit vijf verschillende supermarkten. Ze gaven elke plak een score, en vormden zo deze top 5:

  1. Delhaize – 9,52 euro/kg
  2. Aro (Makro) – 5,24 euro/kg
  3. Boni (Colruyt) – 8,96 euro/kg
  4. Aoste – 9,05 euro/kg
  5. Delifin (Aldi) – 5,24 euro/kg

De duurste wint. Maar we onthouden bovendien: grote verschillen in de smaak, de prijs, en vooral de samenstelling!

Paté en paté is twee

Annick Verween van de Ugent bekeek de ingrediëntenlijsten van de vijf merken, en zag al snel dat hét recept voor boerenpaté niet bestaat.

“Als we Delhaize als referentie nemen, is het geheim misschien wel: evenveel varkensvlees gebruiken als lever. Bij de anderen verschillen de percentages nogal. ’t Is wel allemaal Belgische paté, maar alle producenten doen er eigenlijk hun eigen ding mee.”

En dat merk je aan de ingrediënten: “Delhaize gebruikt bijvoorbeeld erwtenvezel en erwtenzetmeel, Delifin bamboevezels en tomatenpuree, en Aro kweeperengelei. En daarnaast natuurlijk een pak conserveermiddelen, want lever bederft heel snel.”

En als je je afvraagt waarom paté zo kan verschillen van kleur: Aro, Boni en Aoste kleuren een beetje bij. De ene met karmijnrood (jawel, van luisjes), de andere met karamel of carotenal (van wortelen).

Volgens Annick is de winnaar deze keer ook de minst ongezonde van de vijf: “Delhaize is wel de duurste, maar bevat het minste vet en de minste calorieën: 250 per 100 gram. Dat zijn er 100 minder dan Delifin! Delhaize bevat wel de meeste suiker (die heeft Delifin dan weer het minst), maar het gaat om een half klontje per 100 gram – zo goed als verwaarloosbaar."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!