de inspecteur
Bonenkoffie: let op met de stenen!
di 27 mei - 6:00
Als je zelf je koffiebonen vers maalt moet je opletten dat je geen bonenkoffie koopt waar al te veel steentjes inzitten. Want door het droogproces in de zon kan het al eens zijn dat er in de ongebrande, groene koffiebonen die bij de koffiebrander toekomen hier en daar steentjes zitten. Heel wat koffiebranders hebben hier dan ook een ont-stener voor.
Het wil dus zeker niet zeggen dat er enkel steentjes te vinden zijn in de goedkopere koffies. Daar zitten vaak wel meer steentjes in als hij in de haven van Antwerpen toekomt, maar eens hij heel het productieproces doorlopen heeft zijn de meeste steentjes er normaal gezien uit.
Het kan ook dat jij je koffie koopt bij een kleinere koffiebrander die geen ont-stener heeft en dan kunnen er toch nog altijd wel wat steentjes tussen de gebrande bonen zitten ook al koopt je koffiebrander dure koffie van een goeie kwaliteit.
Even goed opletten en op zoek gaan naar steentjes dus als je van bonenkoffie verandert.
Vanwaar het soms toch grote prijsverschil tussen verschillende soorten bonenkoffie?
Het begint allemaal bij de soort koffieboon. Net zoals je bij wijn maar een paar soorten druiven hebt, heb je bij koffie welgeteld 2 soorten courant gebruikte koffiebonen:
- de arabicabonen, die duurder zijn, een mildere smaak hebben en minder cafeïne bevatten
- de robustabonen, die gemiddeld goedkoper zijn, voor een pittigere smaak zorgen maar ook bitterder zijn
Dus daar kan al een eerste prijsverschil zitten, hoeveel van elke soort zit er in de melange die jij van de winkel mee naar huis neemt?
En verder wordt de prijs vooral bepaald door de kwaliteit, en die herken je zo:
- De smaak, als de koffie erg bitter proeft wijst dat op een grote hoeveelheid robusta
- De verpakking, die mag niet doorzichtig zijn want koffie moet tegen licht en lucht beschermd worden zodat hij niet oud wordt
- De versheid, op de verpakking van een kwaliteitsvolle koffie zou de branddatum van de koffie moeten vermeld staan. Probeer je koffie zo dicht mogelijk bij die branddatum te kopen.
- De productinformatie, hoe meer en hoe specifieker, hoe beter! Van welke plantage komt de koffie, hoe is hij behandeld, een uitvoerige beschrijving van de smaak
Duurder is niet altijd beter!
Laat je niet in de luren leggen door vlotte marketingjongens met mooie verhalen! Misschien heb je al wel eens gehoord van Kopi Loewak, dat is één de duurste koffiesoorten ter wereld.
De koffiebessen worden opgegeten door de civetkat en de bonen worden achteraf “schoongemaakt” terug uitgescheiden. Maar volgens koffiekenner Pieter Claes is de koffie qua smaak totaal niet buitengewoon. Integendeel.
En bovendien worden die civetkatten intussen in Aziatische landen in kooien bij elkaar geplaatst om enkel maar koffiebessen te eten en bonen uit te scheiden. Dat is dus al een veel minder mooi marketingverhaal bij dit extravagante luxeproduct dat kwalitatief blijkbaar totaal inferieur is.