Boodschappenlijstje van 10 januari: appels, anemonen en zoete aardappels

donderdag 9 januari 2020 - 11:59
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Fruit: appels

Hard fruit, zoals appels en peren, zijn rond de jaarwisseling nog perfect in seizoen. Goede voornemens om wat gezonder te eten? Dan is een Kanzi of Jonagold appel is dus een ideaal tussendoortje. Maar ook perfect in desserts, slaatjes, appelmoes, ...

Groente: witloof en zoete aardappels

De winter zorgt er altijd voor dat groenten net iets duurder zijn. Maar de Belgische witloof is deze week zeker een goede keuze. Prijs/kwaliteit fantastisch én van eigen (volle) bodem.

De zoete aardappel klinkt misschien exotisch, maar wordt al 4 jaar ook in ons land geteeld. Oorspronkelijk komt ie vanuit Centraal- en Zuid-Amerika. Maar check in de supermarkt zeker de afkomst, want je vindt ze ook van lokale afkomst. Technisch gezien is het géén aardappel, maar hij heeft er natuurlijk wel wat van weg. De populariteit van de zoete aardappel blijft ook toenemen. Hij is laag in koolhydraten en dus een perfect alternatief voor klassieke frietjes of puree.

Vis

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens en dat betekent voor velen toch gezonder eten. "Om de overvloedige feestmaaltijden een beetje te compenseren, is het altijd een goed idee om te kiezen voor magere vis zoals tong, griet en kabeljauw", vertelt Vera van Vishandel Steloy. "Maar ook de budgetvriendelijkere vissen zoals pladijs, koolvis of schelvis zijn een goed idee."

Maar laat daar nu net het schoentje wringen. "Na de feestdagen zijn traditioneel alle vissen duur. Omdat vissers ook wilden vieren met hun familie, werd en wordt er heel weinig uitgevaren. Mensen denken vaak dat een visser ’s ochtends vertrekt en ’s avonds met zijn bootje terug binnenkomt. Maar hij is meestal enkele dagen op zee voordat hij een voldoende grote vangst heeft om terug aan land te komen."

Bovendien is het weer in het noorden van Europa heel slecht op dit moment. "Ook van daar komt er dus weinig vis. En de vis die wél komt, is duur. Daar valt helaas niets aan te doen. Vanaf volgende week zou dit normaal terug moeten beteren."

Bloemen: anemonen

Anemonen hebben een grote, enkelvoudige bloemen en lijken met hun zwarte hartjes een beetje op papavers. Ze bestaan in het wit, roze, rood, paars en zelf blauw! De steel is hol, kruidachtig en ongeveer 40 centimeter lang. Houd er rekening mee dat anemonen als snijbloemen nog even doorgroeien in de vaas. Je zet ze best niet in té veel water. Vul wel regelmatig bij, want 't zijn goede drinkers. Let er bij aankoop op dat de knoppen nog gesloten zijn, maar wel al een beetje kleur vertonen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!