Boodschappenlijstje van 15 mei: langoustines, kersen en paprika's

vrijdag 15 mei 2020 - 07:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: Spinazie & paprika’s

Paprika’s hebben misschien nog in de verte een exotische bijklank, maar ze worden al decennia lang op eigen bodem geteeld met heel wat expertise. Ze zijn in alle kleuren volop beschikbaar aan voordelige prijzen én zitten boordevol vitamine C. Gegrild in een slaatje, rauw als tussendoortje, op de barbecue of in de oven: de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat geldt trouwens ook voor de zoete puntpaprika.

Popeye is er fan van, dus ook voor jou is (Belgische) spinazie een goede keuze! Rauw, gestoofd, in een quiche, … Spinazie kan je gemakkelijk klaarmaken. Wel goed spoelen voor gebruik.

Fruit: Spaanse kersen & Belgische aardbeien

Natuurlijk zijn Belgische kersen lekkerder ;-) maar daar is het nog even op wachten. Gelukkig zijn de Spaanse kersen op dit moment van topkwaliteit en volop verkrijgbaar. ’t Zijn kleine, caloriearme vitaminebommen. Het ideale tussendoortje dus!

Taart, bavarois, mousse, coulis, ... : Belgische aardbeien zijn er perfect voor!

Vis: langoustine

De langoustine of nieroogkreeft is de vis van de maand. Dat zijn kleine zeekreeftjes van zo’n 15 à 20 cm. Maar net als hun grote broer hebben ze ontwikkelde voorpoten die eindigen in scharen. Schaartjes in hun geval ;-) Ze komen voor van IJsland tot de Atlantische kust voor Marokko, het FAO 27 visgebied dus, en de Middellandse Zee. In onze Noordzee leven ze vooral voor de Schotse kust.

Je kan de schaaldieren gekookt kopen of er zelf mee aan de slag gaan. Dan kook je ze best, net als andere kreeften, in zijn geheel kort in een bouillon. Om ze te eten trek je eerst de staart eraf en dan pel je ze. Uit de scharen kan je, als je een beetje prutst en wat geduld hebt, ook nog wat vlees halen. Langoustines worden vaak koud gegeten of ter decoratie van andere visgerechten. Maar je kan ze ook klaarmaken op de barbecue of in de oven. Reken dan zo’n 6 à 8 langoustines per persoon.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!