de inspecteur
Boodschappenlijstje van 17 januari: skrei, clemenvilla en pastinaak
do 16 jan. - 9:09
Vis: skrei
De skrei is er! Dat is vroeg, want meestal vind je die Noorse winterkabeljauw pas eind januari, soms zelf pas begin februari op de Belgische markt. Dat komt misschien door een zachte winter in het hoge noorden of de algemene klimaatsveranderingen. Skrei betekent 'zwerver' of 'reiziger' in het Oud-Noors en heeft zijn naam dus niet gestolen. Hij zwemt meer dan 800 km vanuit zijn habitat in de Barentszee richting Noorwegen om daar te kunnen voortplanten in visrijk en warmer water. Dat doen ze jaar na jaar opnieuw.
De skrei is beschikbaar tot maart. Aangezien het een kabeljauwsoort is, kan je skrei net als 'gewone' kabeljauw klaarmaken. In Noorwegen houden ze het simpel: daar wordt de skrei gebakken of gepocheerd en geserveerd met gekookte aardappelen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, drinken de Noren er rode wijn bij, geen witte!
Groenten: pastinaak
De pastinaak is lang een vergeten groente geweest, maar is de laatste 5 à 10 jaar terug populairder geworden. De iets zoetere smaak van pastinaak valt duidelijk in de smaak 😉 Probeer deze week ook eens raapjes, dé wintergroente bij uitstek. Gele raapjes zijn iets zoeter dan witte raapjes.
Je kan pastinaak en raapjes perfect combineren in een winterse hutsepot. Voeg eventueel nog wat boerenkool en spruitjes toe voor extra smaak en kleur.
Fruit: clemenvilla
De clementine is aan zijn uittocht bezig. Maar niet getreurd: daar is de clemenvilla! Dit broertje van de clementine is iets steviger en zoeter. Nog een voordeel: hij heeft geen pitjes! Een mini-nadeel is z’n dunnere schil. Daardoor pelt ie soms iets moeilijker. De clemenvilla is de perfecte Spaanse vitamine C-boost voor tijdens deze winter!