Boodschappenlijstje van 24 januari: hyacint, paksoi, Sint-jacobsschelp en pompelmoes

donderdag 23 januari 2020 - 11:15
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Bloemen: hyacint

Met z'n natuurlijke zoete geur brengt de hyacint al een klein beetje de lente in huis. In een gemengd boeket kan je ze zeker combineren met andere voorjaarsbloemen. De hyacint heeft een korte stengel, zo'n 25 cm, met bovenaan een tros van een 50-tal afzonderlijke bloemetjes. Die bloemetjes bepalen de prijs: hoe meer, hoe duurder! Wist je trouwens dat de kleur de geur bepaalt? Blauwe hyacinten ruiken het sterkst, witte het zachtst. Spoel de stelen schoon voor je ze in het water zet en snijdt het onderste, witte stukje van de steel niet af. Dat is een restje van de bloemknol. Daardoor is de stengel steviger, neemt de bloem beter water op en bloeit ie langer!

Groente: Chinese kool, paksoi en tomaten (allemaal uit België!)

Bij Chinese kool en paksoi krijg je veel waar voor je geld. Je kan ze rauw eten, maar komen vooral tot hun recht in wokgerechten. Ze worden alle twee gekweekt in België. Ze klinken dus wel exotisch, maar zijn gewoon lekker van bij ons 😉 Mag de Chinese kool of paksoi in jouw gerecht lekker zacht zijn? Dan voeg je 'm best meteen toe. Mag er nog wat beet aan zijn, doe dat dan aan het einde van je bereiding.

Er is ook een nieuwe oogst van Belgische tomaten binnen. Die komen natuurlijk uit een lekker warme serre. Klein, groot, dik, dun, rood, geel of zelfs groen en zwart: ze zijn heerlijk!

Vis: Sint-jacobsschelp

De vis van de maand januari is de Sint-jacobsschelp. Hun seizoen loopt tot mei, dus we zitten er nu echt middenin. De brutoprijs per kilogram ligt niet zo hoog, maar toch is het voor de consument een prijzig product. Het is een arbeidsintensief product: er is veel tijd en vakmanschap nodig om de schelpen schoon te maken. En een kilo schelpen levert natuurlijk geen kilo vruchtjes op. Een goedkoper alternatief dat heel het jaar beschikbaar is, is de Canadese Sint-jacobsvrucht. Die worden ingevlogen zonder schelp of koraal.

Het weer in het hoge noorden is terug gekalmeerd waardoor de prijzen van skrei, kabeljauw, schelvissen en platvissen (zoals tong en griet) gedaald zijn.

Fruit: pompelmoes

Je moet natuurlijk wel fan zijn van zijn bittere smaak. Pompelmoes wordt op dit moment volop ingevoerd vanuit Turkije, waardoor hij gunstig geprijsd is. Ze zijn sappig, smaakvol en zitten boordevol vitamines.

Nieuw: chocosinaasappel

Carrefour lanceert een nieuwe citrusvrucht: de chocosinaasappel, 'Navel Chocolate'! Nee, hij smaakt jammer genoeg niet naar chocolade. Zijn naam komt van de groen, bruine schil. Hij is zoeter en sappiger dan een gewone sinaasappel. Je zou 'm ook langer kunnen bewaren. Het proberen waard!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!