Boodschappenlijstje van 29 mei: broccoli, frambozen, Canadese babykreeft en javelpralines

vrijdag 29 mei 2020 - 08:00
Getty Images
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: broccoli, broccolini en paprika's

Broccoli zit bomvol vezels, foliumzuur, vitamine C en K. Gekookt, gestoomd, in een ovenschotel of zelfs gefrituurd: met broccoli kan je alle kanten uit. Mag het iets meer zijn? Probeer dan eens broccolini, het sierlijke zusje van de broccoli. Ze zien eruit als individuele broccoliroosje met een lange stengel. Ze zijn snel klaar, blijven heerlijk knapperig en zien er ook gewoon leuk uit. En ja, de stengel eet je gewoon mee op! Van stengel van een gewone broccoli kan en mag je ook opeten, maar die is iets harder en moeilijker op te verwerken.

Fruit: aardbeien, braambessen en frambozen

De frambozen van eigen bodem maken stilaan hun intrede! Sappig, zoet, ... Maar ook aardbeien en braambessen blijven budgettair een goed idee.

Vis: geen grijze Noordzeegarnalen, wel Canadese babykreeft

Door de coronacrisis hebben we al een tijdje lagere visprijzen gehad. Daar komt nu duidelijk een einde aan. Door de mogelijke heropstart van de horeca in juni neemt de druk op de prijzen toe. Ook de grijze Noordzeegarnaal zit in de problemen. De meeste garnalen worden gepeld in Marokko. Daar heb je enorm grote ‘pelstations’ waar onder strikte hygiënische voorwaarden grote groepen pellers de klok rond werken. Maar door het opvolgen van de lokale coronamaatregelen zoals social distancing en een avondklok, is de capaciteit daar teruggevallen tot een derde. Waar vroeger een 1200-tal pellers dag en nacht werkten, zijn dat er nu nog maar 400 die enkel overdag mogen werken. Met als gevolg dat de gewoonlijke hoeveelheid garnalen gewoon niet meer gepeld geraakt. Om te voorkomen dat de prijs helemaal in elkaar zou zakken, en de vissers eraan zouden zijn voor hun moeite, hebben alle Noordzeegarnaalvissers zichzelf een tijdelijk visserijverbod opgelegd. Maar daardoor is er een enorme schaarste ontstaan. Met als gevolg dat de prijs van alle garnalen, eender waar gepeld of ongepeld, nu met 15 tot 20% gaat stijgen.

Het seizoen van de Canadese babykreeft is wel weer begonnen. Vroeger werden ze vooral verwerkt in conservenblikken. Maar da’s jammer, want het zijn kleine kreeften die erg smakelijk zijn. Ze mogen gecontroleerd gevangen worden. Ze moeten 300 à 400 gram wegen, anders worden ze teruggezet. De vangstperiode is ook beperkt in tijd en loopt tot ongeveer eind juni. Als de toegelaten hoeveelheid gevangen is, stopt het seizoen gewoon. Canadese vissers die zich niet aan deze regels houden, kunnen hun licentie verliezen.

Dessert: javelpralines

Ben je nog op zoek naar een origineel dessert? Wat dacht je van de javelpralines van Dominique Persoone! Hij liet zich inspireren door de uitspraken van President Trump. Die beweerde helaas dat javel misschien wel zou helpen tegen corona. Niet dus! Geen paniek, er zit geen echte javel in. Wel een ganache van goudsbloem, duindoornbes en honing, ingrediënten met een ontsmettende werking. Siska zette met plezier haar tanden in Trump!

Radio 2: De Inspecteur
Getest: javelpralines van Dominique Persoone

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!