de inspecteur
Boodschappenlijstje van 31 januari: bieten, prei en lychees
do 30 jan. - 10:16
Groenten: bieten en prei
Er worden in België heel wat verschillende soorten bieten geteeld. Wanneer je ze rangschikt naar zoetheid, is de gele biet het minst zoet en iets milder van smaak. De rode biet is een beetje zoeter, de Chioggia biet het meest zoet. Die laatste is misschien de vreemde eend in de bijt. De Chioggia biet is afkomstig uit, hoe raad je het, Chioggia, een streek nabij Venetië. Maar ondertussen wordt ie ook in eigen bodem geteeld. Met zijn mooie witte en rode cirkels zorgt ie voor het nodige wauw-effect in gerechten.
Bieten zitten vol vezels, eiwitten en ijzer. Je kan ze rauw verwerken in een slaatje. Maar probeer zeker ook eens schijfjes biet in een gratin, lasagne of andere ovenschotels voor extra kleur en smaak. Mogen je pannenkoeken op Maria-Lichtmis een tikkeltje specialer? Dan zijn deze roze pannenkoeken met rode biet zeker iets voor jou!
Tip: Laat de bieten 10 minuten in koel water rusten voor je ze schilt. Zo gaat dat (vervelend) werkje al heel wat vlotter gaan!
Prei
De Belgische winterprei is op dit moment ook lekker en voorradig! Ze komen uit volle grond en zitten boordevol vezels. Niet alleen de prijs is laag, prei is ook laag in koolhydraten.
Fruit: lychees
In Zuid-Afrika is het seizoen van de lychees volop aan de gang. Ze worden dus op dit moment volop uitgevoerd naar België, waardoor de prijs laag ligt. Ze proeven zoet en bloemig. Deze vitamine bom is goed voor je lever en hart!
Vis
De prijzen van de meeste vissoorten blijven stabiel.