Bospaddenstoelen: waar komen ze vandaan?

dinsdag 29 oktober 2013 - 08:15
bospaddenstoelen
Het is volop het seizoen van de wildstoofpotjes en andere herfstlekkernijen en daar horen traditiegetrouw ook veel verse bospaddenstoelen bij.

Het is volop het seizoen van de wildstoofpotjes en andere herfstlekkernijen en daar horen traditiegetrouw ook veel verse bospaddenstoelen bij.

In de supermarkt kan je dus weer een uitgebreid assortiment vinden van oesterzwammen, morieljes, eekhoorntjesbrood, inktzwammen en cantharellen. Maar waar komen ze vandaan?

Bos

Bospaddenstoelen komen nog altijd gewoon uit het bos. Ze worden dus niet in kelders of donkere hoekjes gekweekt. Het zijn lokale boskenners die op zoek gaan naar eetbare bospaddenstoelen. Zij plukken ze en verkopen de eetbare paddenstoelen door aan de groothandel.

De bospaddenstoelen in onze supermarkten komen uit het buitenland. De grootste exporteurs zijn Zweden, Frankrijk, Spanje en Rusland. Enkele soorten komen zelfs overvliegen vanuit Canada. En zo kunnen wij van september tot maart genieten van die boslekkernijen.

En om zeker te zijn dat er geen giftige exemplaren in jouw supermarkt liggen, worden die bospaddenstoelen streng gecontroleerd. Zowel in het land van herkomst, als bij ons.

Ardennen

Maar wat je misschien niet wist, is dat je bij ons in België ook nog een twintigtal verschillende soorten eetbare bospaddenstoelen kan vinden in de Belgische bossen. Je kan dus zelf eetbare paddenstoelen gaan plukken.

In Vlaanderen is dit wel bij wet verboden. Je zal dus naar de Ardennen moeten trekken als je echt zelf wil plukken. Daar is plukken voor eigen verbruik toegelaten. Je mag ongeveer één emmer plukken.

Meer info vind je hier.

Maar als je dat doet, dan moet je wel goed oppassen. Want het is zeer moeilijk om giftige van eetbare te onderscheiden. En dus neem je best een expert of gids mee als je op paddenstoelenzoektocht gaat.

Oesterzwamautomaat

Tegenwoordig is er ook nog een leuk alternatief voor verse bospaddenstoelen. Hier en daar kan je in Vlaanderen een oesterzwamautomaat vinden. De Madammen zijn fan. Je kan hun bezoek hier herbeleven.

Maar enkel Oesterzwammen en shiitake kan je bij je thuis kweken in de kleder op een baal stro. Andere bospaddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood en cantharellen zijn niet zelf te kweken. Zij groeien enkel en alleen in de vrije natuur.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!