de inspecteur
Boterkoek zonder... boter
wo 15 mei - 6:30
Het klopt: er zit geen boter in Diksmuidse boterkoeken.
Meer zelfs, het is een typische eigenschap van de Diksmuidse boterkoek.
Het recept dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Boter was toen schaars en men gebruikte margarine in de plaats.
Het recept viel zo in de smaak dat men ook na de oorlog de koeken op dezelfde manier bleef maken.
Plantaardig
Boter wordt gemaakt van melk, margarine niet.
Dat lijkt misschien evident, maar daar zijn honderden pagina's Europese regelgeving en rechtspraak over volgeschreven.
In boter moet minstens 80 procent melkvet zitten.
Margarine wordt gemaakt zonder melk, van plantaardige olie: zonnebloemolie of maïsolie bijvoorbeeld.
Bedrijven mogen daarom margarine geen boter noemen. Maar ook de namen soja-boter of pinda-boter zijn verboden.
Een lading boterkoeken in de oven.
'100% Vegan'
En dan rijst meteen ook de discussie: is boter ongezonder dan margarine?
Honderden studies zeggen dat verzadigd vet ongezonder is dan onverzadigd vet.
In boter zit over het algemeen veel meer verzadigd vet dan in margarine, dus is boter ongezonder.
De algemene stelregel is trouwens: dierlijk vet bevat meer verzadigd vet dan plantaardig vet. Dus plantaardig vet is meestal gezonder.
Al zijn er ook uitzonderingen: het hippe kokosvet bevat ook veel verzadigd vet, en is dus niet zo gezond als veel mensen denken.
Zijn Diksmuidse boterkoeken gezonder dan klassieke boterkoeken? Op het vlak van het vet wel, maar het recept is geheim. Misschien bevat een Diksmuidse koek wel meer suiker dan de gewone boterkoek...
In elk geval: boterkoeken moet je vooral eten omdat je ze lekker vindt, niet voor de gezondheid.
Wel goed nieuws voor veganisten: de Diksmuidse boterkoeken zijn 'vegan', want 100% plantaardig.